Novosti

Za razvoj cikloturizma na kontinentu 5 milijuna kuna

Ukupno 14 kontinentalnih županija dobiti će po 350 tisuća kuna bespovratnih potpora, a sredstva su namijenjena za izradu operativnih planova, trasiranje, uređenje i označavanje ruta, izradu web stranica i niz drugih aktivnosti

Biciklisti

Ministar turizma Gari Cappelli potpisao je s predstavnicima županija ugovore o dodjeli bespovratnih potpora za razvoj cikloturizma na kontinentu. Ugovori su potpisani temeljem Programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2017. godini, za koji je Ministarstvo turizma ove godine u Proračunu osiguralo dodatnih 5 milijuna kuna.

Svaka županija dobiti će temeljem potpisanog ugovora 350 tisuća kuna bespovratnih potpora, a ugovori su potpisani s Bjelovarsko-bilogorskom, Brodsko-posavskom, Karlovačkom, Koprivničko-križevačkom, Krapinsko-zagorskom, Ličko-senjskom, Međimurskom, Osječko-baranjskom, Požeško-slavonskom, Sisačko-moslavačkom, Varaždinskom, Virovitičko-podravskom, Vukovarsko-srijemskom i Zagrebačkom županijom. Dodijeljena sredstva su namijenjena za izradu Operativnog plana razvoja cikloturizma županije sa standardima, trasiranje cikloturističkih ruta, uređenje i označavanje cikloturističkih ruta, izradu karata, zakup zajedničke web domene na razini županije, izradu web stranice na razini županije, izradu mobilne aplikacije i sl. Javni poziv za Program razvoja cikloturizma na kontinentu u 2017. godini Ministarstvo turizma je javnosti predstavilo i objavilo 5. travnja, a prijave su bile otvoreno do 26. travnja 2017. godine.

Hrvatski turizam mora biti sinergija obale i kontinenta i stoga Ministarstvo turizma veliku pažnju posvećuje stvaranju dodatnih sadržaja na cijelom prostoru Hrvatske, između ostaloga i onih koji se odnose na cikloturizam. Tako je primjerice 2016. godine kroz program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ za ulaganja u cikloturističku infrastrukturu, opremu, organizaciju tura i promociju ministarstvo izdvojilo 260 tisuća kuna, dok je kroz „Program razvoja javne turističke infrastrukture – Fond za razvoj turizma“, za koji je odluka donesena 31. ožujka 2017. godine, izdvojeno 3,7 milijuna kuna bespovratnih potpora za 24 razvojna projekta.

Prema podacima UNWTO-a, u Europi je više od 60 milijuna aktivnih biciklista. Cikloturisti, više od ostalih vrsta turista, koriste lokalnu trgovačku i ugostiteljsku ponudu, a dnevna potrošnja im je do 30 posto veća nego kod ostalih turista.

Odluka o dodijeljenim sredstvima, uz nazive projekata po županijama, objavljena je na službenom webu Ministarstva turizma, a možete ju pogledati OVDJE.

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci