Opremanje

Valamar Riviera pokrenula novu eru

Postavljanje standarda visoke kvalitete i produženja rada i tijekom pred i posezone tražilo je da se u vodećoj hrvatskoj hotelskoj kompaniji okrenu novim tehnologijama grijanja i maksimalnoj uštedi energije

Enerblue

Kad se postavlja pitanje načina grijanja i hlađenja objekata u turizmu najčešće dolazimo do nekih već pomalo zastarjelih sustava u kojima je vidljivo iz računa na kraju mjeseca da su nam troškovi svake slijedeće godine viši, a njihov udio u ukupnim troškovima poslovanja postaje opterećenje i stavka o kojoj vrijedi razmišljati.

POMAK U TEHNOLOGIJI
U Hrvatskoj smo u novim tehnologijama rijetko kada bili među vodećima, iz jednostavnog razloga što su nove tehnologije u sustavima grijanja i hlađenja uvijek bile implementirane negdje gdje je godišnja popunjenost kapaciteta bila bitno veća nego sezonska kod nas. Posebice kod zagrijavanja sanitarne vode (topla voda za tuširanje) neke nove tehnologije nisu uspjele postići zadovoljavajući učinak. Nedavni pomaci u razvoju i testiranjima koji su se dogodili u jednoj tvrtki u Italiji sa sjedištem nedaleko od Venecije doveli su do nove tehnologije koja je uspjela postići zagrijavanje vode dizalicom topline voda-voda i voda-zrak i do 90ºC uz korištenje struje kao glavnog energenta, i to uz velike uštede. Svi njihovi uređaji su energetskog razreda klase A što znači da za utrošeni 1kWh električne energije proizvode 3 kWh toplinske energije ili više. Drugim riječima, troše tri puta manje od klasičnih elektro-grijalica.

Ovaj pomak u tehnologiji na razini malih sustava (obiteljske kuće, kuća za odmor, apartmanska zgrada) pa sve do velikih sustava (hotelski kompleksi) omogućava grijanje i hlađenje uz velike uštede i minimalne operativne troškove s obzirom da je sustav na struju nema niti troškova prijenosa i skladištenja energenata – lož ulje, plin, peleti, drvena sječka.

Tvrtka Enerblue iz Venecije koja je nositelj ove nove tehnologije nakon više desetaka instalacija i testiranja, implementirala je najnoviji sustav i u Valamarovim hotelima Rubin, Crystal i Diamant gdje se novi sustavi Enerblue Brown HT koriste za grijanje tople sanitarne vode i cijelog bazenskog kompleksa.

Nedavno otvoreni Valamar Isabella Resort na otoku Sv. Nikola ispred Poreča mjesto je gdje je instalirana najmodernija svjetska tehnologija u sustavima Red HT i Orange HT koji služe za grijanje tople sanitarne vode. Nova generacija dizalica topline u koju je Valamar početkom godine uložio velika sredstva postižu izlaznu temperaturu vode i do 80ºC, i iz toga su razloga pogodni za zagrijavanje sanitarne potrošne vode dok je uobičajena izlazna temperatura vode kod ove tehnologije starijih generacija bila ispod 60ºC, što nije bilo dovoljno za zadovoljavanje zakonskih regulativa kao niti potrebnog komfora. Osim navedene više temperature vode, uštede su još znantno veće. U odnosu na postojeće Valamarove sustave bazirane na lož ulju i plinu, postignuta je ušteda i do 70% u cijeni energenata.

Prema prvim analizama potrošnje koja su provedena u pojedinim Valamarovim objektima s novim tehnologijama, te u još nekim drugim hotelima gdje su instalirane sve tri nove tehnologije Enerblue, zabilježene su uštede i veće od očekivanih (zahvaljujući cjelokupnoj digitalnoj kontroli) te je finalna kalkulacija povrata investicije prelaska na novu tehnologiju pokazala da se dostiže već u dvije godine.

Za one kojima grijanje sanitarne vode, grijanje prostorija i kompletno održavanje turističkog objekta tijekom pred i posezone predstavlja financijski problem radi sve veće cijene klasičnih energenata, ova nova tehnologija Enerblue dizalica topline zrak-zrak i zrak-voda predstavlja jedna od rijetkih riješenja koje se mogu brzo isplatiti i nakon toga ostati na razini zadržavanja malih troškova grijanja i hlađenja, a uz dugi vijek trajanja uređaja. www.enerblue.com.hr


 Cijena lož ulja postala previsoka

Prilikom jednog nedavnog posjeta jednom gradskom hotelu autoru ovog teksta dogodila se neugodnost, iz razloga što u hotelu nije bilo tople vode u ranim poslijepodnevnim satima. Razlog je bila štednja jer je sustav grijanja tople vode baziran na zastarjeloj tehnologiji na lož ulju a cijena lož ulja je postala previsoka da bi se topla voda u kotlovnicama konstano grijala. Do prije desetak godina o sustavu grijanja i nije se previše razmišljalo jer su cijena lož ulja i plina bile prihvatljivije a i nove tehnologije tada nisu bile dovoljno efikasne. S druge strane od 1999. do danas cijena lož ulja skočila je više od 3 puta, kao i cijena plina. Obzirom na nove ekološke naknade koje sigurno očekuju i dodatne namete na nezelene energente, za očekivati je da će cijena lož ulja i plina samo rasti te probiti granicu prevelikog opterećenja za budžete hotela.

 

Tagovi: , , , , , , , , ,

Povezani članci