Novosti

Turizam pokreće zelena energija iz HEP-ovih hidroelektrana

Hotel Dubrovnik prvi je kontinentalni hotel, a Sv. Martin prve terme u Hrvatskoj koji su odabrali električnu energiju iz obnovljivih izvora te na taj način pokazali društvenu odgovornost i brigu o očuvanju okoliša. Osim njih, zelenu energiju koriste i Hoteli Ilirija Biograd, Park prirode Medvednica, Plitvička jezera, Jadranka hoteli Lošinj i mnogi drugi

HEP Nature friendly

Rezultat je to suradnje s HEP Opskrbom, koja je vodeći hrvatski opskrbljivač električnom energijom, a koja nudi i jedinstveni proizvod na domaćem tržištu ZelEn (Zelena Energija). Riječ je o električnoj energiji dobivenoj isključivo iz obnovljivih izvora, točnije iz 26 certificiranih HEP-ovih hidroelektrana. Proizvod je namijenjen kupcima HEP Opskrbe koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje energije iz obnovljivih izvora.

– Zadovoljstvo nam je sudjelovati i biti dijelom inicijative koja promiče iskorištavanje alternativnih izvora energije. Podržavamo projekte ove vrste, kao takvi se potpuno uklapaju u poslovnu filozofiju Hotela Dubrovnik i nadamo se da na taj način dajemo svoj doprinos kolektivnom podizanju i očuvanju ekološke svijesti. istaknuo je Gordan Šušak, direktor Hotel Dubrovnik.

Hotel Dubrovnik u Zagrebu

CERTIFICIRANA ENERGIJA
No, Hotel Dubrovnik je tek jedan od preko trideset i pet hrvatskih kompanija koje su na ovaj način pokazale društvenu odgovornost i brigu o očuvanju okoliša. Među njima su i Odašiljači i veze, HRT, Aluflexpack, Omial Novi, Tof, Ilirija, AquafilCRO, Erste bank, Vivera, JGL, Regeneracija Zabok, Fridrih, Calucem, Cresanka, Park prirode Medvednica, Gavrilović, Plitvička jezera, Croatia Airlines, Brodotrogir, Jadranka hoteli, Point shopping center.

Da je električna energija koju koriste kupci ZelEna dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, jamči certifikat koji izdaje renomirana njemačka certifikacijska kuća TÜV SÜD Industrie Service GmbH. Certifikacijska kuća kontinuirano prati HEP-ovu proizvodnju i evidentira ukupnu električnu energiju dobivenu iz 26 hidroelektrana, a koja se potom distribuira svakom pojedinom kupcu ZelEna u skladu s njegovom godišnjom potrošnjom. Naknada za korištenje ZelEna je 0,0002 EUR/kWh ili oko 0,0015 kn/kWh. Primjerice, tvrtka koja ima godišnju potrošnju 1.000.000 kWh, za Zelenu Energiju će izdvojiti dodatnih 1.524 kune godišnje, ili oko 127 kuna mjesečno. Ta sredstva prikupljaju se u fond iz kojega će se realizirati projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, i to za potrebe socijalno osjetljivih kategorija korisnika usluga javnog sektora, kao što su vrtići, škole, domovi i slične institucije. U prvih godinu dana, prodajom proizvoda ZelEn prikupljeno je više od sedamsto tisuća kuna, a očekuje se da će brojka i dalje rasti kako se nove tvrtke budu odlučivale za prelazak na Zelenu Energiju.

Odbor za kontrolu namjenskog korištenja sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn, kojeg čine predstavnici kupaca, HEP Opskrbe i HEP ESCO-a, sukladno provedenom natječaju u rujnu 2014. godine, dodijelio je prva sredstva u iznosu od 400.000 kuna Dječjem domu „Ivana Brlić Mažuranić“ u Lovranu.

Svi kupci proizvoda ZelEn na promotivnim materijalima i proizvodima mogu koristiti zaštićeni žig ZelEn. Tako će građani, kada na određenom proizvodu prepoznaju žig ZelEn, znati da je za njegovu proizvodnju korištena energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora.

ZELENE TERME
Da turističke tvrtke sve više prepoznaju zelenu energiju, potvrđuje i činjenica da su nedavno i Terme Sveti Martin postale prve zelene terme u Hrvatskoj.

– Naša poslovna vizija je biti “Svijet Zdravih Užitaka” i u duhu naše strategije smo pristupili i projektu Zelen. Održivost poslovanja na dugi rok je naš prioritet i upravo zbog tog razloga smo se odlučili uz sve dosadašnje zelene mjere provesti i ovu, te sa našim dugogodišnjim partnerom HEP-om pokrenuti ovu inicijativu među prvima u hotelskoj industriji. Vjerujemo da je to samo prvi od koraka u tom smjeru, te da ćemo u okviru svih hotela pod našim managementom nastaviti sa istom strategijom “zelenog” poslovanja, rekao nam je direktor Termi Branimir Blajić.

U narednom periodu Terme će i nastaviti s projektom “zelenog poslovanja“ na način da će svakako uključiti solarnu energiju i energiju termomineralne vode u poslovanje i na tim se projektima već radi.

– Također pregovaramo i kogeneracijsko postrojenje koji kao gorivo koristi briketirani konjski izmet što će također biti novost, a potencijali istoga su veliki. Putem europskog projekta sa našim partnerima uvodimo i automatiziran sustav za kontrolu potrošnje energenata kako bi na dnevnoj razini mogli pratit stanje i spriječiti nepotrebno trošenje energije. Vjerujemo da Lifeclass Terme Sveti Martin uistinu postaju Svijet zdravih užitaka, zaključio je na kraju Blajić.

Iz HEP Opskrbe se nadaju da će hrvatski kupci znati prepoznati i nagraditi tvrtke koje koriste ZelEn i tako doprinose zaštiti okoliša.

zelen.hep.hr

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci