Događaji

Svjetsko prvenstvo u branju maslina

Nakon prošlogodišnjeg izdanja kada su Hrvati suvereno postali svjetski prvaci u branju maslina, priča ide dalje, a svjetsko se prvenstvo održava u Postiri na otoku Braču od 11. do 14. listopada

Prvenstvo_branje_maslina_5

Berači maslina ili oni koji to tek žele postati mogu se na Braču okušati u natjecanju koje je odlična zabava za goste i domaće. Svaku reprezentaciju čine četiri berača, dva muškarca i dvije žene. U prvom dijelu natjecanja masline se beru ručno, odnosno “na sakete” dok je u drugom dijelu predviđeno da natjecatelji pokažu kako se snalaze u branju s tresačima odnosno grabljicama. Mjerilo za pobjedu je količina maslina koju natjecatelji uspiju ubrati u obje kategorije zajedno. Ove godine organizatori očekuju više od 10 ekipa. Osim hrvatske ekipe sastavljene od stanovnika Dola i Postira, tu su i Slovenija, Mađarska, Crna Gora, Nizozemska, Grčka i Engleska, a trebali bi se pridružiti i Portugalci, Francuzi i Španjolci.

– Puno radimo na tome da ljude obavijestimo da se uopće nešto ovakvo događa. U promociji nam je jako pomogao članak objavljen na portalu Olive Oil Times, te predstavništva HTZ-a u inozemstvu koja nam organiziraju posjet stranih novinara. Vjerujemo da je ovo tek početak još jedne lijepe manifestacije koja će otići i izvan granica Hrvatske, rekla nam je direktorica TZ Postira Ivana Jelinčić.

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci