Događaji

Susret ljubitelja spačeka

U Samoboru se od 30.7. do 4. 8. održava susret ljubitelja popularnih francuskih automobila – spačeka ili 2CV, s više od 12 tisuća sudionika koji u Hrvatsku stižu iz 30 zemalja

spacekSpaček je jedan od najomiljenijih automobila svih vremena

Riječ je o najmasovnijem okupljanju vozača i simpatizera Citroënovog legendarnog automobila 2CV, popularno zvanog Spaček, koje se neprekidno održava od 1975. godine. Susret organizira Hrvatski 2CV Citroën Klub sa sjedištem u Samoboru koji već 20 godina okuplja vozače popularnih Spačeka, ali i Dyana, Meharija i drugih omiljenih Citroënovih vozila u kojima su proputovali zavidan dio Europe i svijeta. Klub je član ACI-a (Amicale International Citroën), međunarodne udruge Citroën klubova u svijetu sa sjedištem u Parizu.

Susret će ujedno biti prigoda da se obilježi prvo stoljeće francuskog proizvođača pa će tako biti izložen „Muzej 100 godina Citroëna“ gdje će posjetitelji moći razgledati originalne eksponate iz tvornice Tomos i Cimos. Organizirat će se i povorka 2CV vozila do centra grada Zagreba gdje će vlasnici Spačeka dovesti 200 vozila na Trg bana Jelačića, te off road vožnja po Žumberku. Posjetiteljima će biti na raspolaganju kamp s kompletnom infrastrukturom, komercijalna zona s prodajnim dijelom za trgovce rezervnih dijelova i suvenira, raznovrsna ponuda hrane i pića, svakodnevni dječji program, izbor originalnog vozila, vožnje spretnosti Spačekom, 2CV buvljak, večernji koncerti, gastro korneri s promocijom hrvatskih regija kroz glazbeni dio te mnoštvo drugih zanimljivosti. Po završetku susreta biti će predstavljen domaćin 24. Svjetskog susreta 2021. godine i kandidat za organizaciju 25. Svjetskog susreta Spačeka 2023. godine.

Iako se glavni dio eventa održava u Samoboru, nakon susreta kreće se na 2CV Adriatic Ride koji će predstaviti i druge krajeve – Gorski kotar, Liku i obalu sa završetkom u okolici Splita, dok će 2CV Continental Ride proći kroz kontinentalnu Hrvatsku – Zagorje, Sisak, Lonjsko polje i Slavoniju. Hrvatske regije se na susretu mogu predstaviti kroz tzv. kornere, a projekt je dobio potporu HTZ-a u iznosu od 60 tisuća kuna kao jedno od 30 top događanja. Ovi susreti se organiziraju od 1975. godine, a neki od domaćina bili su De Steeg u Nizozemskoj, Salbris u Francuskoj i Ericeira u Portugalu.

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci