Događaji

Ston Wall Marathon

Sportske manifestacije su jedan od odličnih načina kako produžiti turističku sezonu. Ston Wall Marathon jedan od najboljih takvih primjera, koji u posezoni dovodi veliki broj gostiju iz cijeloga svijeta

Ston Maraton -1

Još 2008. godine Turistička zajednica Stona je uz Udrugu Biseri Hrvatske krenula u organizaciju maratona, koji je do danas gotovo jedinstven u svijetu. Trkači na 42 kilometra dugo putovanje kreću zahtjevnom dionicom monumentalnim stonskim zidinama, nakon Kineskog zida, najstarijom i najočuvanijom fortifikacijom na svijetu. Iz godine u godinu ovaj je maraton jedan od razloga povećanja broja dolazaka i noćenja u posezoni. Kako nam navode u stonskoj Turističkoj zajednici, prošle su godine sudjelovala čak 164 trkača iz Meksika, Danske, Njemačke, Italije, Australije, Kanade. U Stonu su boravili u pratnji svojih obitelji, prijatelja ili tima, što čini značajan broj gostiju krajem rujna.

– Trkači ne dolaze samo radi maratona, već posjećuju i restorane Stona i Malog Stona, uzgajališta kamenica ili vinarije na Pelješcu, kaže nam Marijana Franušić iz stonske Turističke zajednice, dodajući kako je to danas postao ekskluzivan događaj s maratoncima iz cijelog svijeta, koji cijene organizaciju u prijateljskoj atmosferi, ljubazne domaćine i netaknutu prirodu Pelješca. Upravo se iz tih razloga Ston Wall Marathon izdvaja iz gomile sličnih svjetskih maratona, te sve više postaje razlogom dolaska i boravka na hrvatskom jugu.

Najteži dio maratona, Stonske zidine trče se na početku utrke. Nakon zidina, staza kreće kroz Ston direktno uz more, pa dalje na prijevoj s pogledom na otok Mljet i uvalu Marčuleta, te se vraća natrag do Stona, stonskog polja i mjesta Hodilje. Okret je u Dubi Stonskoj, nakon čega se trči posljednjih sedam kilometara do Stona.

Tagovi: , , , ,

Povezani članci