Enogastro

Šparoga – gastro simbol proljeća

U opatijskom restoranu proljeće je vrijeme posvećeno šparogama, pa saznajmo zašto su one tako posebne u gastronomiji i u kojim se receptima spajaju

Villa Ariston Sparuge-1

Puna blago gorkastog okusa, svježe, proljetne zelene boje te prepuna minerala i vitamina, a s malo kalorija. I slaže se praktički sa svime, mesom, ribom, povrćem ili drugim samoniklim biljem. Riječ je o šparogi, samonikloj biljci čija je sezona upravo krenula.

Više nego igdje drugdje, šparoga je zaživjela na području Kvarnera i Istre. Uzbuđenje se osjeti već na tržnici, s prvim toplim zrakama, prije početka sezone branja. Pravi zaljubljenici s nestrpljenjem iščekuju vijesti da li se na placi već našao prvi macić. Jer ako jest, treba obuti čvršću obuću, oboružati se vremenom, strpljenjem (i ako treba štapom) te krenuti u prirodu. Znalci kažu, ona prva ubrana je posebna. U gastronomiji, upravo je šparoga – simbol proljeća.

Sparuge Villa AristonTradicionalna fritaja s jajima, šparogama i pršutom

– Za razliku od uzgojenih šparoga, divlja je šparoga izrazito tanka, a može sadržavati čak do 95 posto vode. Raste na visinama i do 1.200 metara, uz makiju, šumske putove i stare zidove, na poluzasjenjenim i vlažnim mjestima, reći će Robert Benzia, chef opatijskoga restorana Vila Ariston, koji proljetni meni uvelike posvećuje ovoj carici proljeća, koju priprema u klasičnoj fritaji, juhi, u kombinacijama s ribom ili mesom. Upravo zbog svoje gorkosti, šparoge su odlične u raznim varijacijama na tanjuru, i samo je nebo granica.

No, osim što je ukusna, šparoga je i jedna od najzdravijih namirnica, dodaje Benzia. Odlično popravlja “krvnu sliku” nakon zimske prehrane, a osim toga ima i dijuretička svojstva, što je i znanstveno dokazano.

Šparoge su bile prepoznate i kroz povijest. Još u staroj Kini  3000 godina pr. n. e. upotrebljavale su se za liječenje suhog kašlja i jačanje pluća, a s uzgojem šparoga su prvi počeli Rimljani koji su je znali i zamrznuti. Naime, nakon branja šparoga u toplijim, južnim predjelima, kočijama su dopremali šparoge na Alpe gdje bi izdanke držali u snijegu do šest mjeseci, a u Rim bi ih dopremali za velika slavlja. Arapi su smatrali da ovaj izdanak ima afrodizijačko djelovanje a šparoge se i u ljubavnom priručniku iz 16. stoljeća spominju kao stimulans. Tako je mislila i Madame de Pompadour, a francuski kralj Luis XIV. dao je uzgajati šparoge u staklenicima kako bi ih mogao jesti tijekom cijele godine.

Villa_Ariston restoranRestoran Villa Ariston mjesto je čiji je menu u proljeće posvećen šparogama na najvišoj razini

Danas, kada je uvelike prerasla svoje skromne gastronomske početke, šparoga doista spaja sve gušte ovog svijeta! U svojoj divljoj, netaknutoj varijanti, gdje na tanjuru daje završni touch, uz odličan Sauvignon, škampe ili neku drugu namirnicu, definitivno postaje razlog odlaska u restoran

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci