Događaji

Škola soljenja srdela

Zanimljiva radionica i natjecanje pod nazivom Škola soljenja srdela, 30. travnja održati će se u Fažani. Jedan je to dio Male ribarske akademije, manifestacije koja traje od proljeća pa sve do kraja ljeta.

Skola soljenja srdela - Fažana

Fažana oduvijek živi svoj život s morem i uz more. Kako bi svima pokazali koliko je to uistinu dio tradicije, 2004. je godine pokrenuta manifestacija, koja traje od proljeća pa sve do kraja ljeta. Radi se o Maloj ribarskoj akademiji, projektu fažanske Turističke zajednice koji se sastoji od nekoliko različitih cjelina. Onaj edukativni se provodi kroz Školu soljenja sardela, ambijentalni kroz Park sardela, gastro ponuda obuhvaća Cestu sardela i razne manifestacije, dok je umjetnički dio prezentiran kroz Park sardela i manifestaciju Rapsodija u plavom. Posebnu pažnju svake godine plijeni upravo Škola soljenja sardela, projekt prenošenja znanja, tradicije vezane za srdelu, ribu specifičnu za ovaj grad u kojemu je nekada djelovala i tvornica za preradu srdela. Pod motom Posoli to kako treba, 30. travnja se na fažanskoj rivi odvija natjecanje u soljenju srdela uz gastro ponudu od srdela, mogućnost kupovine slanih, mariniranih i ostalih proizvoda od srdela te stručno predavanje o tradicijskim načinima prerade i pripreme srdela. Obično u natjecateljskom dijelu manifestacije sudjeluju cijele obitelji, a raspon sudionika kreće se od 3 do 79 godina. Svaka ekipa dobiva limenku s drvenim poklopcem i rukavice. Upute se prema svojem mjestu soljenja gdje ih čekaju kašeta sa srdelama, sol i mentori – stari fažanski ribari. Prije soljenja održi se kratko predavanje o načinu soljenja, naknadnom tretiranju posoljenih srdela te dolasku na Ča ribari znaju, feštu u kolovozu, kada se ocjenjuju i proglašavaju najbolje slane srdele. Nakon što su natjecatelji posolili srdele, mentori im daju detaljne upute kako ih tretirati tijekom naredna tri mjeseca. Da li je stavljeno dovoljno soli za važ srdela, da li su korišteni dobri začini, sve se to ocjenjuje. Do danas Školu soljenja srdela je prošlo više od 1.300 polaznika, dajući na neki način garanciju da tradicija soljenja srdela u Fažani neće biti zaboravljena za buduće generacije. Sudjelovanje na Školi soljenja srdela je besplatno uz prethodnu prijavu u fažanskoj Turističkoj zajednici. www.infofazana.hr

 

 


Časopis Turizam info dostupan je na kioscima Tisak Media. Ukoliko ga ne možete pronaći, slobodno nas kontaktirajte da Vam ga pošaljemo poštom (cijena 41 Kn) ili se prijavite za pretplatu za 4 broja godišnje po cijeni od 145 Kuna na e-mail: pretplata@turizaminfo.hr

Tagovi: , , ,

Povezani članci