Novosti

Šibenik ozbiljno kreće putem sportskog nautičkog turizma

U iščekivanju domaćinstva Svjetskog prvenstva po ORC-u koje će marina i grad Šibenik ugostiti u lipnju, prethode regate D-Marin hrvatske jedriličarske lige i European Match Race Tour

D-Marin Mandalina (2)

Nagrađivana hrvatska marina D-Marin Mandalina već od veljače ugošćuje velika nautička događanja kojima počinje zagrijavanje za Svjetsko prvenstvo po ORC-u. Upravo će to prvenstvo ugostiti tisuću jedriličara iz cijeloga svijeta te tako biti najveće sportsko događanje u šibenskoj povijesti.

Sezona počinje 15. veljače pravim spektaklom – prvom regatom European Match Race Toura koja će se održati u šibenskom akvatoriju. Zahvaljujući entuzijazmu Jedriličarskog kluba Val te njegovih članova organiziranih u Wave Sailing Centar, Šibenik se ucrtao na svjetsku kartu dvobojskog jedrenja. Radi se o posebnoj disciplini po kojoj se jedri i prestižni America’s Cup. Nakon prve regate u veljači, najbolje europske posade natjecat će se tijekom godine u Crnoj Gori, Austriji, Rumunjskoj, Poljskoj, Danskoj i Italiji, dok će se finale ponovno održati u listopadu u Šibeniku. Time će ovaj grad postati centar Europe dvobojskog jedrenja.

Sibenik

S prvom regatom u ožujku započinje i veliko nacionalno klupsko natjecanje – D-Marin hrvatska jedriličarska liga. Natjecanje će obuhvatiti dvije regate, od kojih će se druga održati u svibnju. U organizacijskoj suradnji s Jedriličarskim klubom Val i Wave Sailing Centrom, marina će ugostiti hrvatske jedriličarske klubove na jedrilicama J70 i Platu25. Pobjednik regata koji će odnijeti titulu prvaka D-Marin hrvatske jedriličarske lige, kao i tri potom najbolja kluba, imat će pravo nastupa na regati Jedriličarske lige prvaka „Sailing Champions League“ čije se finale ove godine jedri u Porto Cervu u Italiji.

Jedriličarska liga prvaka trenutno je vrlo popularan format jedrenja u kojem najbolji klubovi europskih nacionalnih liga jedre za titulu najboljeg europskog kluba. Razlikuje se i po tome što organizator osigurava brodove na kojima se jedri što uvelike jedriličarima logistički olakšava sudjelovanje te čini ovaj koncept istinskim fair-play natjecanjem, jer svi jedre na jednakoj opremi. D-Marin hrvatska jedriličarska liga je serija one design regata s ciljem promocije i razvoja flotnog jedrenja na jednakim jedrilicama. Namijenjena je nastupu svih kategorija jedriličara, olimpijskih jedriličara, juniora, seniora, off-shore jedriličara i rekreativaca.

Tagovi: , , ,

Povezani članci