Događaji

Sajmovi okusa – GASTexpo

U ljubljanskom se Gospodarskom razstavišču od 1. do 4. veljače održava GASTexpo, a uz bogati izlagački program HoReCa opreme, organizatori pripremaju niz korisnih radionica i edukacija

U proteklih jedanaest godina koliko se održava, sajam je prerastao u jedan od vodećih događaja takve vrste za područje Slovenije, no okrenut je i publici okolnih zemalja – Hrvatske, Italije, Njemačke Austrije i Mađarske. Na sajmu gastronomije bogati izlagački program obuhvaća HoReCa ugostiteljsku i hotelsku opremu, kavu, slastičarstvo, piće i napitke, hranu, pekarske proizvode, catering, slow i fast food, te ambalažu, management i marketing, a posebna je pažnja posvećena tehnološkim inovacijama.

Ove godine organizatori su pripremili niz edukacijskih radionica. Posjetitelji će tako moći sudjelovati na radionicama pripreme kave gdje će teme biti kako napraviti kvalitetan espresso, moderne recepture, priprema tzv. Signature napitaka, Latte art radionice, Hand brew prezentacije, Cupping odnosno mogućnost degustacija kava iz cijeloga svijeta, te predavanja kako pravilno konzumirati kavu.

Veliki je dio sajma posvećen sladoledu, a radionice nisu samo vezane za sladoled, već i za pripremu slastica. Posjetitelji će tako moći birati među brojnim radionicama pod vodstvom vrhunskih majstora, te na taj način naučiti jednostavne načine za pripremu klasičnih torti kao što su Millefoglie, Sacher, Cheesecake i druge. U pripremama za sezonu posebnu pažnju plijene radionice pripreme “Gelata da Passeggio”, odnosno priprema lučki, priprema sladolednih tuba, veganski semifreddi, te dekoracija sladoleda u vitrini.

Radionice će se održavati na slovenskom, engleskom i talijanskom jeziku.

Za one koji žele znati kako pravilno pripremiti pizzu organizirana je škola pizze koju će voditi najbolji talijanski majstori, sudionici će primiti diplome, a najbolji odlazi na svjetsko prvenstvo.

Tu su i slastičarske radionice La Ganache koje će voditi Naser Gashi, inače osnivač francuske metode obrazovanja za slastičare u Sloveniji. Gashi će kroz besplatne tečajeve pokazati izradu macaronsa, čokoladnog moussea i torta Fraiser. Uz bio veganske radionice tijekom sajma se održava i niz međunarodnih natjecanja i to u izradi sladoleda, pizze, u pripremi cocktaila, te barista challenge, a organizatori pozivaju i hrvatske predstavnike da se priključe.

Novost ovogodišnjeg GASTexpo-a je i prvo državno natjecanje u AeroPressu, na kojem će natjecatelji pokazati koliko su spretni u pripremi espressa koristeći inovativni AeroPress.

Sajam se održava na Gospodarskom razstavišču, i otvoren je svaki dan od 10 do 19 sati. www.gast.si

Tagovi: , , , , , , , , ,

Povezani članci