Događaji

Sajam okusa – GASTexpo & Sladoled u Ljubljani

Na ljubljanskom se Gospodarskom razstavišču od 31. siječnja do 3. veljače održava GASTexpo, a uz bogati izlagački program ugostiteljske opreme, organizatori pripremaju niz korisnih radionica i edukacija, a ovogodišnji je novitet područje piva

Sajmovi okusa - GASTexpo

Sajmovi okusa – GASTexpo

Sajam je mjesto susreta za profesionalce te tradicionalno povezuje slovenske i strane izlagače koji se sa sudjelovanjem na tržištu žele približiti svojim potrošačima. Ovo je jedan od najvećih regionalnih sajmova u HoReCa sektoru s bogatim izložbenim programom iz područja gastronomije, pića, kave, slastičarstva, pekarstva, ugostiteljsko – hotelske opreme, informatike i softwarea, sladoleda, alkoholnih i bezalkoholnih pića i ostalog. Sajam je otvoren svakim danom od 10 do 19 sati.

Poseban naglasak ove godine stavljen je na obrazovne radionice na kojima će se moći steći praktična znanja i dobiti savjete. Ovogodišnji je sajamski novitet pivo, a posjetitelji će imati priliku sudjelovati u radionicama varenja te vođenim degustacijama, na kojima se može naučiti sve o proizvodnji piva u mikro pivovarama.

Sajmovi okusa - GASTexpo

Sajmovi okusa – GASTexpo

Moto organizatora jest “Vidjeti, naučiti, kušati”. Širok izložbeni program profesionalnoj publici predstavlja najnovije trendove i smjerove u području gastronomije. Onima koji jednostavno uživaju u kuhinji su posvećene brojne prezentacije, degustacije i besplatne radionice. Akcent je stavljen je na stručni rad koji nudi edukativne radionice gdje će sudionici stjecati praktično znanje, u čemu će im pomoći promotori koji će predstavljati svoje izložbene programe.

Sajam se održava istovremeno sa sajmom NATOUR Alpe Adria a posjećuje ga oko 15.000 posjetitelja, uglavnom poduzetnici iz Slovenije i susjednih država: Italije, Austrije i zemalja bivše Jugoslavije. Ulaznica vrijedi za oba sajma.

PROGRAM RADIONICA

Radionice  za proizvodnju piva i vođene degustacije
Ekipa stručnjaka provesti će posjetitelje kroz procese varenja piva, tijekom kojih će se moći saznati više o sastojcima i potrebnoj opremi za pripremu piva. Tu su i vođene degustacije gdje će posjetitelji moći čuti više o povijesti piva, odgovarajućem točenju i upotrebi pravih čaša.

Slastičarske i pekarske radionice La Ganache
Na sajmu će se održati besplatni tečajevi suvremene izrade slastica (macarons, čokoladni mousse i torta fraisier) i ostalih pekarskih proizvoda. Voditelj je kulinarski majstoro i slastičar francuske škole Naser Gashi.

Radionice pripreme sladoleda /slastica
Radionice se održavaju pod okriljem svjetskih vrhunskih majstora sladoleda i slastičarstva. Stručne radionice u pripremi kolača na jednostavan način, Gelato, Semifreddi i mnogi drugi.

Škola pizze
Izvode je najbolji talijanski majstori i svjetski prvaci. Sudionici dobivaju diplomu o sudjelovanju, a najbolji putuje na svjetsko prvenstvo.

Bio/veganske radionice
Slovensko vegansko društvo predstavit će najnovije smjernice na radionicama pripreme veganskih jela.

Radionice pripreme koktela
Stručne radionice pripreme različitih koktela, u organizaciji Društva barmena Slovenije.

Pekarske radionice
Besplatne radionice izrade kruha i drugih pekarskih proizvoda prema najnovijim trendovima.

 

PROGRAM NATJECANJA

1. Natjecanje za GASTexpo pivo godine
Stručnjaci za pivo će odraditi tasting kupovnih piva i odabrati najbolju.
Prva tri odabira dobiti će nagrade, a najava rezultata biti će održana na sajmu GASTexpo 2018.
Organizatori pozivaju i hrvatske pivovare na sudjelovanje.

8. Međunarodno prvenstvo u izradi sladoleda
Mogu se prijaviti svi slastičari / sladoledari koji imaju vlastiti pogon za proizvodnju sladoleda u Sloveniji i inozemstvu. Broj mjesta je ograničen!

6. Međunarodno prvenstvo u izradi pizze
Svi kuhari mogu podnijeti zahtjev za natjecanje. Mogu se natjecati kao pojedinci ili kao predstavnici pizzerije iz Slovenije ili inozemstva. Pobjednik će sudjelovati u globalnoj konkurenciji. Broj mjesta je ograničen.

2. Državno prvenstvo u miješanju barskih pića – bezalkoholni kokteli

1. Državno prvenstvo u miješanju pića – “after dinner” kokteli
Na natjecanje se mogu prijaviti svi koji se žele okušati pripremi koktela s vlastitim autorskim receptom.

Ne propustite jedini takav profesionalni sajam u regiji Alpe Adria koji diktira trendove u ugostiteljstvu i hotelijerstvu svake godine.

Registracije i ostale informacije: www.gast.si

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Povezani članci