Događaji

Pašta i svašta…

Treća edicija Istarskog festivala pašte u Žminju će se održati nadolazeći vikend, 2. i 3. srpnja 2016. godine. Ono što očekuje posjetitelje je puno jela od tjestenine/pašte i raznih priloga pripremljenih na tradicionalne načine ali i suvremena gastronomija te drugačija interpretacija tjestenine

Festival Paste

Istarski festival pašte predstavlja manifestaciju za cijelu obitelj. Možete i ne biti totalni fan tjestenine, ali Zad kaštela ćete zasigurno naići na nešto što će vas zaokupiti te uljepšati boravak u malom istarskom gradiću. Razne vrste tjestenina, priloga koji se sljubljuju s paštom, domaćih autohtonih proizvoda, predstavit će neki poznati ali i neki novi proizvođači.

Svečano otvorenje održat će se u subotu u 18 sati. Već će se pred samo otvorenje, u velikoj kuhinji na bini, Zad kaštela pripremati umaci koji će se sljubljivati s prvim tanjurima tjestenine. Moći ćete u subotu uživati u žgvacetu od boškarina i kokoši s fužima i njokima koje će pripremati chef Pino Kuhar, a Agroturizam familije Ferlin pripremat će makarune sa škorupon. Tijekom oba dana u Gastro showu kuhat će i chef Ljudevit Sabo te Lovačko društvo Zec Žminj. Uz njih će velikom kuhinjom proći kao gosti te pripremati njihove specijalitete još žminjski ugostitelji i agroturizmi, izlagači, poznati kuhari te ostali gosti.

Prije ili poslije degustacije pašte, možete pogledati pokazno makinanje po starinski. Naime s početkom u 19 sati Spod kaštela, na livadi ispod crkve, pogledajte izložbu starih strojeva za žetvu i obradu žita. Vlasnik Jože Tomišić i njegov tim pokazat će kako se nekad dolazilo do žita koje je život značilo. Izložba je Spod kaštela oba dana i možete je pogledati od 18 do 23 sata.

U nedjelju s početkom u 20 sati možete poslušati stručno predavanje u Čakavskoj kući. Prehrambene smjernice i zastupljenost ugljikohidrata u jelovnicima objasnit će mag.nutr. Silvia Križanac u svojem predavanju pod naslovom „Bilo kuda – pašta svuda“.

Na Festivalu pašte moći ćete na licu mjesta vidjeti i naučiti kako umijesiti domaću paštu, makarune, raviole, fuže, krafe i drugu tjesteninu. A radionice za najmlađe bit će opet najaktivnije, zabavno i šareno mjesto gdje djeca mogu provesti dio dana te naučiti nešto novo uz nadzor odgajateljica.

Bit će tu i Festivalski Wine bar, a za nezaboravan doživljaj u Žminju pobrinut će se u subotu Cool Jazz Quartet, dok će u nedjelju atmosferu zagrijati ženski bend The Blondes.

Do 3. srpnja posjetite restorane, konobe i agroturizme u Žminju jer će vam ponuditi posebnu ponudu povodom održavanja Festivala pašte. Naime, pijat pašte i 2 dcl vina ili soka koštat će vas samo 40 kuna. Tako Puli Jurića možete probati makarune sa vrganjima, u restoranu Žminjka fuže sa šugon od kokoši, Pod ladonjon probajte njoke sa šugon od govedine, Agroturizam familije Ferlin nudi makarune sa škorupon, a konoba Puli Pineta makarune sa šugom od kapuna.

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Povezani članci