Novosti

Osmi Dani švoja

Gourmet manifestacija posvećena ribi list održava se po konobama i restoranima sjeverozapadne Istre, a prvi put uključuje i Švojafest, dvodnevnu gastro manifestaciju u Novigradu

Dani svoja SLIDE

I ove godine, od 20. listopada do 30. studenoga, u Sjeverozapadnoj Istri, točnije po konobama i restoranima Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle održat će se Dani švoja, gourmet manifestacija posvećena ribi list. Jesen je vrijeme švoja, kako u Istri zovu ovu ribu, svojstvenu upravo sjeverozapadnom dijelu poluotoka. Kao i prijašnjih godina, tako će i tijekom osmog izdanja Dana švoja vodeći kuhari sjeverozapadne Istre svojim gostima servirati menije inspirirane švojom, a uz njih će se posluživati i kvalitetna lokalna vina kao i maslinova ulja.

Svi koji žele isprobati ukusna i maštovita jela inspirirana ovom plemenitom ribom mogu izabrati jedan ili više priznatih istarskih restorana i konoba koji sudjeluju na ovoj manifestaciji: Badi iz Lovrečice, Igor i Miluno iz Buja, Navigare i San Benedetto iz Novigrada, Porto Salvore i Santa Andrea iz Savudrije, San Rocco iz Brtonigle, Villa Rosetta restoran Maruzza i Villa Vilola iz Zambratije te umaški gastro predstavnici – Buščina, Da Lorenzo, Melon, Nono, Pergola, Rustika i Zlatna Vala.

Osmi Dani švoja prvi put uključuju i Švojafest, poseban gastro događaj koji će se održati 30. i 31. listopada na novigradskom Velikom trgu, u organizaciji Turističke zajednice Grada Novigrada. Švojafest je dio Gnam-gnam festa, gourmet festivala koji obično započinje koncem travnja i traje sve do listopada, a na svakoj od pojedinih manifestacija valorizira neki od kulinarskih atributa ovoga kraja. U programu Švojafesta je i demonstracija pripreme zanimljivih i nesvakidašnjih jela od švoja, kao i prodajna izložba rukotvorina i izvornih suvenira iz novigradske udruge Agata, animacijski kutak za djecu te zabavno-glazbeni program.

Uz maštovita jela od švoja, posjetitelje Švojafesta očekuju i druge delicije od riba i morskih plodova po promotivnim cijenama, u režiji stalnog gastro-partnera manifestacije, Lagune Novigrad. Moći će se uživati i u degustacijskoj ponudi kvalitetnih vina, maslinovih ulja, sira, pršuta, tjestenina, meda i drugih autohtonih proizvoda koji će biti postavljeni na impozantnom stolu pod novigradskim zvonikom. Uz gastro show, posjetitelji će se moći sami okušati i u radionicama kuhanja te doznati poneku tajnu u pripremi ove delicije, kao i uživati u zabavno-glazbenom programu, a najmlađi će se moći pridružiti animacijskom programu.

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Povezani članci