Novosti

Opatiji odobren EU projekt za zaštitu baštine kroz održivi razvoj turizma

Kroz projekt “Riviera4season2″ Opatiju za projektne aktivnosti očekuje sufinanciranje u visini od oko 300 tisuća eura. Sredstva bi se trebala usmjeriti na kreiranje atraktivnih gastro i kulturnih događanja na Voloskom te unapređenje manifestacije Marunada čime bi se stvorili vrijedni turistički proizvodi uz snažnu prekograničnu promociju

TZO - Volosko

U sklopu Programa Interreg V A Slovenija-Hrvatska, Gradu Opatiji, Općini Piran, Turističkoj zajednici grada Opatije, Turističkoj zajednici Portoroža, Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Ike i Fakultetu Turistica iz Portoroža odobren je projekt „Riviera4season2“ koji je zauzeo prvo mjesto na ljestvici od ukupno 11 odobrenih projekata u području „kulturna baština“ (od ukupno 112 prijava na tri područja razvoja). Projekt će se provoditi za dvije destinacije, Portorošku i Opatijsku rivijeru, ali djeluje kao cjelina, kao zajednička nit koja povezuje dvije Rivijere.

„Tema projekta, kojeg smo prijavili još prije godinu dana, je aktivna zaštita baštine kroz održivi razvoj turizma u okolici i zaleđu Opatije i Pirana, a s ciljem proširenja kulturno-turističke ponude. Na našem području fokus je stavljen na turističku revitalizaciju Voloskog i Dobreća, odnosno na neophodna istraživanja kao osnovu za daljnje aktivnosti“ rekao je gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić te naglasio da će ovim projektom biti valorizirane povijesne ličnosti poput A. Mohorovičića, kao i prirodna baština opatijskog zaleđa.

Direktorica TZ grada Opatije, Suzi Petričić, naglasila je da je cilj projekta stvoriti prepoznatljivost i atraktivnost destinacije kroz inovativna kulturna događanja i unaprjeđenje postojećih odnosno tradicionalnih, kako bi upravo ona postala značajnim motivom dolazaka gostiju u destinaciju. Kreiranjem atraktivnog gastronomskog i kulturnog događanja na Voloskom te značajnim unaprjeđenjem Marunade na Dobreću stvorit će se vrijedni turistički proizvodi uz snažnu prekograničnu promociju.

„Izazovi projekta usmjereni su na povećanje valorizacije i prepoznatljivosti kulturne baštine ruralnog područja i okolice Portoroža i Opatije, čime će se sigurno umanjiti pritisak na obalni dio koji je posebno ranjiv sa stajališta održivog razvoja turizma. Suradnja javnog i privatnog sektora u turizmu dovest će, između ostalog, i do otvaranja novih, „zelenih“ radnih mjesta u ruralnim područjima. Implementacija projektnih aktivnosti doprinijet će rastu turističke potrošnje i smanjenju sezonalnosti u navedenim destinacijama“, zaključila je dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana.

U sljedećim mjesecima s vodećim partnerom (Općina Piran) će se potpisati Ugovori o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, a nakon čega će uslijediti potpisivanje partnerskog sporazuma. Grad Opatiju i TZ grada Opatije za svoje projektne aktivnosti očekuju sufinanciranje u visini od oko 300 tisuća EUR. Odobrene projekte moguće je provjeriti OVDJE.

Tagovi: , , , , , , , , , , ,

Povezani članci