Događaji

Opatija se ponovno vraća u povijest

Romantično i uzbudljivo vrijeme prve polovice prošlog stoljeća, kada su opatijskim parkovima šetale dame u krinolinama i gospoda u frakovima, a na gradskim se ulicama i terasama povijesnih hotela mimoilazili prinčevi i vojvode sa znanstvenicima, skladateljima i piscima svjetskog glasa ponovo će oživjeti uz glazbeno-scenski spektakl „Carski grad“ u subotu, 21. srpnja

Opatija - Carski grad

Nakon iznimno uspješnog četverodnevnog izdanja manifestacije RetrOpatija, koja je u grad privukla desetke tisuća posjetitelja i povela ih na putovanje zlatnim vremenima glazbe, Opatija će napraviti još jedan korak dalje u svoju bogatu prošlost i okrenuti još nekoliko stranica unatrag u „knjizi uspomena“ ispunjenoj zanimljivim događajima i ličnostima.

Neke od njih posjetitelji Carskog grada moći će i osobno „upoznati“, jer još jednom glavnom će prometnicom, koja će biti zatvorena za promet od skretanja za mul do Slatine, proći najslavniji svjetski znanstvenik Albert Einstein, genijalni pisac James Joyce, nadahnuti violinist Jan Kubelik, jedan od najvećih kompozitora u povijesti Gustav Mahler, izumitelji filma braća Lumiere i druge povijesne osobe koja su rado boravile u „kraljici Jadrana“.

Opatija - Carski grad

Opatija – Carski grad

Pridružit će im se i stotine zabavljača, ali i članova kostimiranih skupina iz Hrvatske, Italije, Austrije i Mađarske koji će se odjenuti po najnovijoj modi s kraja 19. i početka 20. stoljeća, ali i Gradska straža Bakar koja će stići povijesnim jedrenjakom. Posebno atraktivna bit će viktorijanska i bajkovita kočija grofova Štatenberskih koje dolaze iz Slovenije, a pješaci će morati pažnju obratiti i na „tehničku novotariju“ koja se pojavila na prijelazu stoljeća – „motoriziranu kočiju“, Renault Voiturette Type A iz 1898. godine.

U bogatom programu koji će se, s početkom u 20 sati, odvijati na petnaest lokacija u gradu, povijesno, kulturno, glazbeno i plesno nasljeđe nekadašnje Austro-ugarske monarhije i Opatije predstavit će niz glazbenih i plesnih nastupa u kojima će sudjelovati baletani, Mateo Žmak, Martina Majerle Trio, Albert Surina, Ivan Bošnjak, klapa Mirakul, Karolina Šuša, Vivien i Voljen Grbac, Mihalj Ivković, Esperanza i Claudio Frank…

Autentičnu atmosferu carske Opatije oživjet će i Opatijski kukali u svojim tradicijskim kupaćim kostimima, ribari i barkajoli, merkat po starinski, ali i Carska pivnica koju će postaviti Pivnica Medvedgrad.

Na ulicu će s posebnom ponudom, prilagođenom duhu manifestacije, izaći i ugostitelji, kao i izlagači autohtonih proizvoda i opatijski umjetnici, ali i niz opatijskih udruga i organizacija kao što su vatrogasci sa starom vatrogasnom kočijom, Društvo naša Djeca, Udruga 60+, Veseli Oldtimeri i Liburnia Classic Club. Bit će to prilika i za tisuće posjetitelja ove tradicionalne manifestacije da još jednom zavire u šarmantni dio opatijske prošlosti i postanu dijelom „renesanse“ ovog grada.

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,

Povezani članci