Događaji

Održan Festival mediteranske prehrane na Hvaru

Početkom srpnja na Hvaru je održan jedinstveni Festival mediteranske prehrane, koji je u fokus stavio sve ono što čini gastronomiju i vina otoka Hvara, no kroz razne događaje priča o vinu i gastronomiji se nastavlja i tijekom cijeloga ljeta

DSC_0007

Na Hvaru se po prvi put održao Festival posvećen mediteranskoj prehrani koji ima za cilj približiti njene vrijednosti turistima, ali i osvijestiti lokalno stanovništvo o važnosti očuvanja tradicije življenja na Mediteranu. Festiva je održan u organizaciji Udruge “Hvarski vinari” i partnera Agencije za Upravljanje Starogradskim poljem, Muzeja Staroga Grada i Muzeja Općine Jelsa te uz podršku TZ Staroga Grada, TZ Općine Jelsa, TZ mjesta Vrboska i TZ Splitsko-dalmatinske Županije.

Brojna događanja na temu srdele i vina odvijala su se u četiri hvarska mjesta, Svirče, Stari Grad, Vrboska i Jelsa. Odabrani restorani nudili su Festivalski menu na temu srdele i vina, pa su gosti mogli uživati u brojnim jelima, od tradicionalnih do modernih, poput slane srdele, mariniranih inćuna, brujeta od srdele ili cvjetova tikvica punjenih inćunima.

DSC_0192Pravilna se prehrana uči od malih nogu

Prvog dana u selu Svirče održala se već tradicionalna Večer Bogdanuše, kušala su se vina spravljena od ove autohtone hvarske sorte. Ovo bijelo vino idealno je za piti u vrućim ljetnim danima, a odlična vina daje i u kupažama sa drugim bijelim sortama.

Priču o Bogdanuši ispričao je Alen Gulan na radionici održanoj u vinariji PZ Svirče, a zabavni dio se nastavio uz Klapu Veli Kamik i performans Cerealije,  gostiju iz Italije pod nazivom “Nunc est bibendum”, gdje se izvodila poezija o vinu, crtalo vinorel tehnikom.

DSC_0319

U Starome Gradu uz performans “Boje hrane”, recitirale su se pjesme Pabla Nerude, i pila hvarska vina uz prekrasan glas otočke pjevačice makedonskog porijekla Žakline. Zbog čega je u stvari mediteranska prehrana dobila zaštitu i što taj fenomen predstavlja govorilo se u Vrboskoj na Tribini o mediteranskoj prehrani, održanoj u Konobi Vina Carić, a na kraju bi se mogao izvući jedinstveni zaključak kako jedan ovakav festival može pokrenuti umrežavanje svih subjekata koji su važni da bi se životni stil, koji je prepoznat kao svjetska baština, njegovao i očuvao, a ne izgubio u sve jaćem pritisku globalizacije. Vino je poveznica koja ima snagu da na Hvaru pokreće ovu priču, jer proizvodnja i kultura pijenja vina duboko su ukorijenjeni u stil života otočana, koji će tijekom cijeloga ljeta to zorno predstavljati svojim gostima.

Degustacije hvarskih vina

JELSA
svaki četvrtak

VRBOSKA
Nedjelja 31.07.2016.
Utorak 23.08.2016. – u sklopu Festivala gušti o’škoja (23.-24.08.2016.)

STARI GRAD
Utorak 09.08.2016.

Najave događaja mogu se pratiti na www.hvar-otok-vina.org, ili facebook stranici “Hvar otok vina”.

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci