Nekategorizirano

Najveća smotra istarskih malvazija

U porečkoj dvorani Žatika i ove se godine održava Vinistra, najveća smotra istarskih malvazzija i općenito onog najboljeg od istarskih vinara. Termin je od 10. do 12. svibanj, a u sklopu se održavaju i brojne tematske radionice

vinistra

Sve će započeti u srijedu 8. svibnja dodjelom nagrada za Svijet Mavazija. Podsjetimo, radi se o svojevrsnom svjetskom prvenstvu ove sorte, a ove godine na stručno ocjenjivanje pristigla su 272 uzorka malvazije iz pet zemalja – 6 uzoraka je iz Hrvatske, 44 iz Italije, 12 iz Slovenije i po pet iz Španjolske i Grčke. Biti će proglašeni najbolja mlada i najbolja zrela malvazija istarska, te najbolji mladi i najbolji zreli teran, te dodijeljena priznanja i svim ostalim nagrađenim vinima.

Svečano otvaranje Vinstre je u petak 10. svibnja, a na izložbenom dijelu moći će se probati vina većine istarskih vinara. Tijekom Vinistre održati će se i brojne radionice – istaknimo vertikalno kušanje Vina Laguna Castello Festigia od berbe 2007. do 2017. godine. Vodeća njemačka sommelierka Paula Bosch predstaviti će 3 istarska terana, 3 malvazije i još dva blend vina odabranih istarskih vinara. Posjetitelji će moći sudjelovati i na radionici koja će predstaviti sva lica vrbničke žlahtine, a na programu je i nekoliko radionica na temu malvazije istarske.

Više na www.vinistra.com