Opremanje

Mala, slatka top čajana

U Londonu je krajem travnja otvorena jedna sasvim posebna čajana, koja svoje ekskluzivne kolačiće i popodnevni čaj poslužuje na jedinstven način

Bauscher

Krajem travnja u Londonu je otvorena jedna sasvim posebna čajana. U hotelu Savoy, jednome od hotela koji je stvarao svjetsku povijest ne samo kroz vrhunsku uslugu i pokretanje novih trendova, već i svojim renomiranim osobljem i gostima, otvorena je čajana pod imenom Melba.

Svojevrsna je to počast jednome od najvećih kuhara svih vremena, Augustu Escoffieru koji je radio u Savoyu od 1890. do 1898. godine i upravo ovdje kreirao neka od svojih najpoznatijih autorskih jela, i sam stvarajući povijest gastronomije. Hommage Escoffieru najviše dolazi do izražaja u dvije činjenice. Danska peciva s marelicom, pain au chocolate s narančinom koricom i tamnom čokoladom, male slane sendviče i eklere punjene raznim nadjevima, osmislio je popularni francuski slastičar s londonskom adresom Ludwig Hely, kao što je to nekada činio Escoffier.

Samo ime čajane, Melba, ime je Escoffierove velike ljubavi, australske operne pjevačice Nellie Melba, koja je često bila gošća hotela. Upravo u kuhinji Savoya Escoffiere je za Melbu osmislio jedan od svojih najpoznatijih deserata, Pêche Melba. Breskve su to u umaku od malina sa sladoledom od vanilije koje su nastale 1893. godine, a nekoliko godina kasnije, također u Savoyu, nastao je i poznati Toast Melba.

Zanimljivo je da su se tada, kao i danas, jela u restoranu, no i u čajani posluživala na porculanu Bauscher, koji je u filozofiji visoke kvalitete sličan samome Savoyu. Iako se danas za razliku od nekada koristi moderniji poruculan iz linije Purity, ideja Savoya je ostala ista – samo najbolje, od sobe, restorana, pa sve do čajane i porculana. Više o Bauscher porculanu za hotele i restorane na www.alexandercommerce.hr

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci