Enogastro

Kokteli su uvijek u modi

Znate li kako je nastao Manhattan, zašto se cocktail zove upravo tako i što vam treba za dobar koktel?

kokteli slide

Među tisućama recepata različitih koktela, pronaći ćemo koktele za baš svaku priliku i svako godišnje doba. No ipak, sliku šarenog koktela s puno leda, u velikoj čaši, ukrašenog kriškom naranče, slamkom i suncobrančićem najčešće vežemo uz tople ljetne dane.

Ljeto nam je stiglo, pravo je vrijeme da istražimo koktele, njihovu burnu, ponekad skandaloznu, a ponekad glamuroznu povijest. Krenuli smo od klasičnih koktela, čija jednostavnost oduševljava i danas, a njihova ih savršena ravnoteža okusa iznova vraća na koktel-karte barova diljem svijeta. Klasici kao što su Old Fashioned, Tom Collins ili Whiskey Sour poticali su barmene tijekom povijesti na nadogradnju, stvaranje novih koktela i trendova, a i danas su ishodište brojnih modernih koktela.

Jeste li znali?

S prvim romanima o Jamesu Bondu Vodka Martini postao je pravi hit, najpopularniji koktel 1950-ih. Shaken, not stirred, naravno.

 

U novije vrijeme miksologija je postala prava ugostiteljska znanost, od barmena očekujemo ne samo da zadovolji naš ukus u koktelima, već i da nas svojim pomalo akrobatskim sposobnostima zadivi prilikom pripreme koktela. Ruku na srce, to nam je jednako važno, baš kao i izgled i okus samog koktela. Istražili smo koji su kokteli bili najpopularniji u prošlosti, kako su dobili svoje nazive, koji su kokteli u modi danas, kako su se spremali nekad, koja je to najosnovnija oprema potrebna na baru, kako i gdje naučiti “trikove zanata”.

 

Sve o koktelima otkrijte u ljetnom broju časopisa Turizam info:

Kako su kokteli osvojili svijet
Procvjetali su baš tamo gdje je alkohol bio zabranjen, danas su ponuda koja ima svoje favorite, svoje stilove i svoj – način života. Donosimo pregled 20. stoljeća kroz prizmu koktela i njihove popularnosti kroz desetljeća, a istražili smo i sve varijante o podrijetlu njihova imena.

Moderni koktel barovi
U svijetu je sve više prisutan trend “speakeasy” barova, a izdvojili smo neke najpopularnije i najbolje koktel barove u Europi

… i priča je važan sastojak
Manhattan – vodka, cointreau, sok od limete i brusnice, Old Fashioned – viski, angostura bitter, šećer i voda… znate li recepturu koja se krije iza najpoznatijih koktela i priče o njihovom nastanku?

Kokteli1Postoje osnovne recepture za sve koktele, no one su prilika svakom barmenu da im odjene novo ruho i da vlastiti pečat

 

Što čini razliku?
Neki su kokteli bolji od drugih… obratite pažnju na led, nabavite kvalitetnu opremu za bar i zaposlite najboljeg barmena. Karakter koktela uvelike ovisi o barmenu, a svoje su priče s nama u novom broju Turizam infa podijelili i Zoran Lukić i Josip Dijan.

Naš veliki prilog o koktelima pročitajte u tiskanom izdanju časopisa Turizam info. Možete ga nabaviti u pretplati ili na kioscima Tisak Media.


 

Pokreni svoju godišnju pretplatu!

Čitaj Turizam info cijele godine, odmah po izlasku ga primi na svoju adresu i ostvari uštedu kroz godišnju pretplatu

Pokreni-pretplatu

 

 


 

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci