Događaji

Jubilarna 25. Vinistra

Od petka 11. 05. do nedjelje 13.05. u dvorani Žatika u Poreču održava se najdugovječnija i najpoznatija vinska manifestacija u Hrvatskoj

Vinistra

Vinistra

Više od 130 izlagača, vrhunska vina u kojima će uživati najzahtjevniji vinoljupci, odlična hrana, sjajan zabavni program i kao “točka na i” gostovanje globalne zvijezde vinskog svijeta – britanskog vinskog kritičara Stevena Spurriera, koji je ostao zapamćen kao inicijator legendarnog Paris tastinga 1976. kada su prvi puta u povijesti američka vina pobijedila francuska.

Već u četvrtak, dan prije svečanog otvorenja Vinistre, u hotelu Parentium, Plava Laguna, vinari, sommelieri, enolozi družit će se sa Spurrierom na masterclass radionici Stevenovo putovanje kroz istarske malvazije.

Odličan popratni program
Vođene vertikalne degustacija Malvazije ili i nagrađivanog Cabernet Sauvignona Festigie vinske kuće Vina Laguna, sljubljivanje zrelih istarskih sireva i maceriranih istarskih malvazija, degustacija vina otoka Krka, usporedba istarskih sa svjetskim vinima, prezentacija Vin de Rosa, desertnog vina Vodnjanštine, tek su neke od zanimljivih radionica ovogodišnje Vinistre.

Prije same Vinistra održano je i ocjenjivanje Svijet malvazija, koje se tradicionalno održava mjesec dana prije Vinistre, ove godine od 17. do 19. travnja. Na neformalno svjetsko prvenstvo najpoznatije istarske sorte ukupno je prijavljeno 627 uzoraka, od čega čak 270 uzoraka malvazije iz sedam zemalja – iz Hrvatske 207 uzoraka, Italije 37, Slovenije 11, Španjolske devet, Grčke četiri te po jedan uzorak iz Portugala i Crne Gore.

Najboljima su proglašeni u kategoriji mladih malvazija G cru Marijana Armana iz Vižinade, a u kategoriji odležanih malvazija, Giulio Ferenac s malvazijom iz 2016. godine.

Najbolji mladi teran je Il Primo iz 2017. Marka Fakina iz Motovuna, a Fuga iz 2015. obitelji obitelji Dobravac iz Rovinja najbolji je odležani teran.

Više na: http://www.vinistra.com/

Tagovi: , , , , , , , , , , ,

Povezani članci