Novosti

Inovacije – pokretači promjena u turizmu

Projekt FOST INNO Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci ulazi u drugu godinu. Do sada je rezultirao izradom Strategije za poticanje inovacija, osnovan je i Jadransko-jonski centar za poticanje inovacija, a putem javnog natječaja su prikupljene inovativne ideje u svrhu poticanja razvoja održivog turizma od kojih će dvije najbolje biti pilotirane i najesen predstavljene javnosti

DCIM100GOPROG0076762.

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci kroz projekt FOST INNO daje potporu razvoju inovacija koje imaju za cilj poticanje održivog razvoja turizma. Riječ je o opsežnom projektu koji je trenutno u drugoj godini realizacije, a okuplja partnere kojima su inovacije u fokusu interesa i koji njihovo poticanje vide kao jedno od rješenja zajedničkih izazova cijele regije: produljenja turističke sezone, unapređenja kvalitete turističkih proizvoda i doživljaja te suradnje među dionicima u turizmu.

FOST INNO – Fostering tourism innovation system in Adriatic-Ionian Region (Sustav poticanja inovacija u turizmu jadransko-jonske regije) uz opatijski fakultet kao vodećeg partnera okuplja još njih sedam: Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (Slovenija), RRA Severne Primorske: Regijska razvojna agencija d.o.o. Nova Gorica (Slovenija), Comune di Perugia (Italija), Regione Molise (Italija), Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona (Bosna i Hercegovina), Universiteti i Shkodres “Luigj Gurakuqi” (Albanija) i Opština Tivat (Crna Gora). Projekt je financiran iz programa INTERREG V– B Adrion 2014. – 2020. i ukupne je vrijednosti nešto više od 1,26 milijuna eura.

POVEZIVANJE I UMREŽAVANJE
– Iza nas je niz već realiziranih aktivnosti, među kojima je svakako najznačajnija izrada Strategije za poticanje inovacija u održivom turizmu jadransko-jonske regije. Radi se o jedinstvenom nadnacionalnom dokumentu u svrhu kojeg je provedeno opsežno istraživanje postojećeg stanja i praksi u području inovacija u turizmu, kao i stavova o inovacijama velikog broja poslovnih subjekata koji djeluju posredno ili neposredno u turizmu diljem jadransko-jonske regije. Strategijom je definiran okvir, odnosno razvojni model poticanja inovacija u turizmu na ovom području, pojasnila je voditeljica projekta dr. sc. Helga Maškarin Ribarić.

Jednako je značajno i osnivanje Jadransko-jonskog centra za inovacije u turizmu (Adriatic-Ionian Tourism Innovation Centre) koji djeluje u svim zemljama partnerima na projektu kroz kontaktne centre, od kojih se jedan nalazi na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Ovaj će Centar provoditi niz aktivnosti s ciljem osvještavanja značaja inovacija za turizam i njegov održivi razvoj, a okuplja različite dionike svih razina i iz svih zemalja partnera, čiji je zajednički zadatak poticanje suradnje i razvoja inovativnih turističkih doživljaja.

– Znak da smo nešto značajno pokrenuli je i rezultat kojeg je polučio upravo završen javni poziv za dostavu inovativnih rješenja iz područja održivog turizma jadransko-jonske regije, kojim smo prikupili preko trideset različitih inovativnih ideja iz cijele regije. Dvije najbolje ideje pilotirat ćemo tijekom ovog ljeta i najesen predstaviti javnosti. Navedeno nedvojbeno upućuje kako interes za ovom tematikom postoji i kako je kroz naš Centar moguće povezivati, umrežavati, poticati i promovirati inovativne priče, ideje, projekte i najvažnije – ljude, a sve u cilju stvaranja jedinstvenih turističkih proizvoda kojima ćemo se diferencirati u odnosu na ostale destinacije i time osigurati dugoročno održiv turistički razvoj, rekla nam je profesorica Maškarin Ribarić.

Internet platforma projekta, koja je u pripremi, omogućavat će svim zainteresiranim pojedincima, poslovnim subjektima, udrugama, organizacijama, inovatorima i ostalim zainteresiranim dionicima, jednostavan pristup e-tečajevima o inovacijama, predavanjima i prezentacijama domaćih i inozemnih stručnjaka te poticati povezivanje inovatora i investitora. Fakultet poziva svih da ih kontaktiraju i pridruže se u ovoj inovativnoj priči koja će pokrenuti značajne promjene u razvoju turizma naše regije. fostinno@fthm.hr

Interreg
Ovu objavu je financijski poduprla Europska unija. Njezin sadržaj isključiva je odgovornost Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te se ni pod kojim okolnostima ne može smatrati da održava stav Europske unije i / ili tijela programa ADRION.
Tagovi: , , , , ,

Povezani članci