Događaji

Festival pašte u Žminju

Zanimljiv festival posvećen tjestenini i svim njenim oblicima održava se 1. i 2. srpnja, a prethodi mu Šetimana od pašte koja počinje 23. a završava 30. lipnja, tijekom koje se jela od pašte nude po promotivnim cijenama u ugostiteljskim objektima u Žminju

Chef Deniz Zembo u pripremi pašte

Chef Deniz Zembo u pripremi pašte

Pasutice, tajadelice, fuži, lazanje, lazanjoti, fidelini, gumolji, frkanci, mafregule, makaruni, pljukanci, njoki, štrukji, ravijoli, krafi… Gotovo nebrojeno vrsta tjestenine i još više načina njezine pripreme obilježje su istarske gastronomije. Upravo tu činjenicu iskoristile su žminjska turistička zajednica i općina, kako bi u ovome mjestu u srcu Istre organizirale jedinstven festival posvećen samo i jedino – pašti.

Ove godine Festival se održava u subotu, 1. i nedjelju 2. srpnja, a pripremljen je zanimljiv program.

Tijekom dva dana kuhati će Agroturizam obitelji Ferlin, Lovačko društvo Zec iz Žminja, prof. Szabo, te chefovi Modrušan i Deniz Zembo. U njihovim izvedbama moći će se degustirati jela spravljena od proizvođača Tjestenina Marija, Tjestenine Nona, Marial te OPG-a Krušvar.

Radionice izrade tjestenina predstavit će i naše domaćice, a u subotu će radionicu održati i vlasnica Mariala Alenka Fak koja će predstaviti jedan dio programa radionica na temu krafa.

U Festival su uključeni i lokalni ugostiteljski objekti koji u “Šetimani od pašte” nude domaća jela na bazi tjestenine. Po promotivnoj cijeni od 40 kuna u ponudi je kako kažu organizatori dobar pjat pašte u sljedećim ugostiteljskim objektima: Konoba puli Jurića, konoba Puli Pineta, restoran Žminjka, restoran Pod ladonjon i Agroturizam familija Ferlin (uz najavu). Ponuđeni prigodni meni uključuje pijat pašte i 2 dcl vina ili soka. www.festivalpaste.com

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Povezani članci