Događaji

Festival mediteranske prehrane

Ove sezone stanovnici i posjetitelji otoka Hvara imati će prilike prisustvovati prvom “Festivalu Mediteranske prehrane” u organizaciji Udruge “Hvarski vinari”, koji se održava od 04. do 07. 07.2016. u Svirčima, Starom Gradu, Vrboskoj i Jelsi

Festival mediteranske prehrane

Srdela kao vrlo važna prehrambena namirnica svih otočana, kako kroz povijest tako i dan danas zasluženo je tema prvog Festivala Mediteranske prehrane, a uz nju neizostavna su i vrlo kvalitetna hvarska vina.

Gosti će uživati na Degustacijama hvarskih vina uz živu muziku, sudjelovati na raznim radionicama, posjetiti izložbe i razgledati kulturno povijesnu baštinu, u suradnji sa Muzejom Općine Jelsa i Grada Staroga Grada.

Cilj ove manifestacije je širenje društvene svijesti o tradicijskim vrijednostima koje mediteranska prehrana odražava i generira. Mediteranska prehrana Hrvatske uvrštena je uz ostalih šest zemalja na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine, a predstavnici su otok Brač i Hvar.

Festival je međunarodnog karaktera pa će ove godine naglasak biti na Italiji, jer nam dolaze umjetnici iz Cerealije koji će izvesti dva performansa “Nunc est bibendum” i “Boje hrane”, a poznati antropolog Ernesto di Renzo govoriti će na okruglom stolu o mediteranskoj prehrani, zajedno sa hrvatskim predavačima Instituta za Etnologiju i Folkloristiku, i otočnim stručnjacima za teme kulture prehrane. Okrugli stol organiziraju zajedno Udruga “Hvarski vinari” i Agencija za upravljanje Starogradskim poljem.

Festival započinje s Večeri bogdanuše u Svirčima, a nastavlja se Degustacijama u Starome Gradu, Vrboskoj i Jelsi, uz bogat kulturno-zabavnim program koji prati događanja i enogastro ponudu u istaknutim hvarskim restoranima.

PROGRAM

Ponedjeljak, 04.07.2016. – SVIRČE
19:00, prostorije PZ Svirče
Priča o bogdanuši, radionicu vodi Vino u Sridu

21:00, PJACA
Svečano otvorenje festivala

VEČER BOGDANUŠE uz nastupe klape Veli kamik Performans „Nunc est bibendum“ (Sada moramo piti) – Festival Cerealia iz Rima


Utorak, 05.07.2016. – STARI GRAD
21:00, TRG ŠKOR
Degustacija hvarskih vina uz živu muziku Performans “I colori del cibo” (Boje hrane) – Festival Cerealia iz Rima


Srijeda, 06.07.2016 – VRBOSKA

18:00 Orijentacijski razgled Vrboske (hr/engl), polazak ispred Turističke zajednice mjesta Vrboske (prijave: ured Turističke zajednice mjesta Vrboske, tel: 00385 21 774 137/e-mail: info@vrboska.info)

19:00, Ribarski muzej Radionica o srdeli (prijave: ured Turističke zajednice mjesta Vrboska)

20:00, Konoba Vina Carić Tribina o mediteranskoj prehrani
Organizatori: Agencija za upravljanje Starogradskim poljem i “Hvarski vinari” (dr. sc. Melanija Belaj i dr. sc. Jelena Ivanišević – Institut za etnologiju i folkloristiku, prof. Zorka Bibić i chef Ivo Buzolić, doc.dr.sc Ernesto di Renzo, Sveučilište Tor Vergata iz Rima, dr. William Skinner, Sveučilište u Adelaideu, moderator tribine – Ines Šprem enogastro spisateljica

21:30, Podva/drugi most
Degustacija hvarskih vina uz živu muziku


Četvrtak, 07.07.2016. – JELSA

19:00 Orijentacijski razgled Jelse (hr/eng), polazak ispred Turističke zajednice općine Jelsa (prijave: ured Turističke zajednice općine Jelsa, tel: 00385 21 761 017/e-mail: info@tzjelsa.hr)

20:30, Izložbena dvorana crkve Uznesenja Marijina
Otvorenje izložbe “Hvar – UNESCO-ov otok”

21:00 Trg sv. Ivana
• Sajam tradicijskih proizvoda otoka Hvara
• Nastup Kulturno-umjetničkog društva Jelsa i Žive riči
• Degustacija hvarskih vina uz živu muziku

01:00 Službeno zatvaranje Festivala

Za vrijeme trajanja festivala u istaknutim restoranima će se nuditi festivalski menu “Srdela i vino”.

Tagovi: , , , , , , , , ,

Povezani članci