Novosti

Drugo izdanje gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2019.

U Hotelu Esplanade Zagreb održana je gala svečanost povodom predstavljanja drugog izdanja gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia za 2019. godinu, u koji je uvršteno 150 najbolje ocijenjenih hrvatskih restorana, 70 POP lokala, 113 vrhunskih i kvalitetnih vina te 25 vodećih hotela iz svih krajeva Hrvatske

Gault & Millau Croatia_Chefovi_1

U sklopu ove važne večeri za hrvatsku gastro scenu, dodijeljeni su prestižni godišnji trofeji Gault&Millau, svojevrsni „kulinarski Oscari”, te je proglašen i Gault&Millau Chef godine.

Bio je to najveći skup hrvatskih kuhara, a svi su s nestrpljenjem očekivali vodič, kako bi vidjeli broj osvojenih toka, odnosno kuharskih kapica G&M-a. Ključ ulaska u ovaj prestižni vodič vrlo je jednostavan, a to je isključivo i samo kvaliteta. Moto kojim se vodi redakcija Gault&Millau jest „Luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni”.

„Gault&Millau, jedan od dva najprestižnija svjetska gastronomska vodiča, jedini ima izdanje za Hrvatsku. Vodič je dvojezičan, na hrvatskom i engleskom jeziku te je namijenjen domaćim ljubiteljima fine hrane i stranim gostima. Prepoznatljiv je po svojoj žutoj boji i izgledu koji je indentičan u svim zemljama u kojima izlazi. Stručni i anonimni inspektori G&M-a u cijelome svijetu rade po istoj metodologiji ocjenjivanja i po istim kriterijima. Svaki restoran može dobiti od jedne do pet kuharskih kapica, što je slučaj i u Hrvatskoj. Obišli smo sve naše regije u potrazi za novim talentima na gastronomskoj sceni”, ističe Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia.

Noć kulinarskih Oscara održala se u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade Zagreb, a četveroručnu gala večeru pripremili su chef Hotela Esplanade Zagreb Ana Grgić, koja je osvojila trofej Velikog chefa sutrašnjice vodiča Gault&Millau Croatia 2018. i chef Igor Jagodic, iz ljubljanskog restorana Strelec, koji je nedavno proglašen Chefom godine 2019. prvog vodiča Gault&Millau Slovenia.

Najbolji hrvatski kuhari godine po izboru Gault&Millau Croatia za 2019. godinu objavljeni su u sljedećim kategorijama, a nagrađene je podržao i Jacques Bally, novi predsjednik svjetske grupacije Gault&Millau te Vladislav Skvortsov.

Za Chefa godine Gault&Millau Croatia 2019., proglašen je Hrvoje Zirojević iz restorana Laganini na Palmižani.

Nagrađena su i četiri najbolja hrvatska restorana s četiri kapice: Restaurant 360 iz Dubrovnika, Monte iz Rovinja, Pelegrini iz Šibenika i već spomenuti Laganini.

Ove godine dodijeljena su čak dva trofeja Veliki chef sutrašnjice za 2019.; dobitnici su chefovi Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola u Savudriji te Matija Bregeš iz restorana Boškinac na Pagu.

Trofej za Chefa tradicijske kuhinje za 2019. dobila je chef Vesna Miletić, iz restorana Tač u Zagrebu. U kategoriji Mladi talent 2019., trofej je dodijeljen chefu Tinu Sinožiću iz opatijskog Navisa. Chef Biljana Milina iz konobe Mate s Korčule dobitnica je trofeja Chef slastičar 2019. Trofej za najbolji POP 2019. otišao je u splitski Wine & Cheese bar Paradox.

Izdanje vodiča Gault&Millau Croatia za 2019. godinu uskoro će biti u prodaji na lokacijama Tiska. Putem mobilne aplikacije Gault&Millau lako ćete pronaći restorane i POP lokale koji se nalaze u vašoj blizini. Aplikacija prikazuje ocjene te detaljne opise svih restorana koji su dio obitelji Gault&Millau. Još više možete pronaći na web-stranici: hr.gaultmillau.com

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Povezani članci