Enogastro

Dani maruna u restoranu Ariston

Restoran Ariston, jedna od gastronomskih perjanica Opatijske rivijere, tijekom listopada ima Dane maruna, gdje se u ovoj poslastici može uživati u slanim i slatkim varijantama

Caneloni od meda punjeni marunima

Priča o lovranskom marunu starija je od mnogih priča o gastronomskim delicijama koje krase hrvatsku gastro scenu. Kestena u Europi i svijetu ima puno divljih i pitomih vrsta, i svaki je poseban na svoj način. Ovaj lovranski, poznat pod imenom marun nastao je u 17. stoljeću kada su lokalni stanovnici cijepili divlji kesten s obronaka Učke sa sadnicama koje su lovranski pomorci donesli najvjerojatnije iz Japana.

Već je tada lovranski marun postao vrijedan plod koji se uz maslinovo ulje i trešnje izvozio po cijeloj Europi. Danas maruna ima sve manje u količinama koje su nekada bile dostupne, no još uvijek dovoljno za gastronomske delicije u restoranu. Marun kao lagano sladak i podatan plod idealan je prilog mesu divljači, a još bolje mu odgovara i divlja perad u varijanti glavnog jela. Kada se radi o gastronomiji, najbolji je sugovornik za lovranski marun chef Robert Benzia iz restorana Ariston, Lovranac koji kroz čitavu profesionalnu karijeru vrlo često koristi upravo marun kao jedan od temelja svojih specijaliteta.

Već godinama Robert u vrijeme jeseni spravlja razna jela i slastice od jedinstvenog lovranskog maruna, a ove godine u restoranu Ariston smještenom između Opatije i Lovrana, Robert će pripremati više menija na bazi maruna kako bi još više približio ovaj jedinstven jesenski plod štovateljima gastronomije. Više na villa-ariston.hr

O marunu
Marun  je namirnica gotovo bez mirisa i slatkastoga okusa. Od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedini sadrži vitamin C. Radi visokog postotka škroba, od maruna se može dobiti i brašno. Ne sadrži gluten te je povoljan za osobe sa celijakijom, osjetljive na gluten ili alergične na pšenicu. Marun ima i antiseptička i antianemična svojstva i spada u energetski visoko vrijedno voće, kao regenerator minerala a djeluje i osvježavajuće na organizam. Može se konzumirati svjež, pečen, kuhan kao pire, a može se koristi i kao brašno.

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci