Opremanje

Bone china – porculan s prahom kostiju

Porculan i pribor za jelo odraz su kvalitete restorana. No nije svaki porculan isti. Najfiniji i najkvalitetniji je onaj od praha
životinjskih kostiju

Bone china

Nije porculan proizvod novoga doba. Prve fine i nježne porculanske posude nastale su već nakon 196. godine u Kini. Bile su to zdjelice raznih veličina u kojima se posluživalo i jelo, no i impresivne vaze od finoga, glaziranog porculana kojima je jedna od najstarijih civilizacija ukrašavala prostore u kojima su boravili odličnici tadašnjega vremena. Motivi zmajeva i feniksa koji se uvijek rađa iz pepela kojima se filigranski precizno oslikavala ova keramika, kao da su već tada odredili kako će upravo ona biti materijal koji ćemo koristiti i stoljećima kasnije.

U Europu keramika je iz Kine stigla pomorskim putevima u 15. stoljeću. Toliko je bila cijenjena, da se odmah u engleskome jeziku za porculan udomaćio i naziv, China. Talijani, Portugalci i sami Englezi pokušavali su tada kopirati kineski porculan, no s malim uspjehom, a tek je 18. stoljeće donijelo neke nove porculanske proizvode, koji su promijenili omjere proizvodnje i uporabe. Danas Kina više nije vodeći proizvođač porculanskoga posuđa, već su to prije svega njemački proizvođači a u proteklih nekoliko godina sve više su im za petama i proizvođači s Bliskoga Istoka, kao što je RAK keramika.
Proizvodnja u svijetu danas obuhvaća nekoliko vrsta raznih porculana koji se međusobno razlikuju po čvrstoći, glazuri, težini i boji, no među svima njima postoji jedan koji je nastao prije skoro 350 godina u Engleskoj, i koji je još i dan danas pojam najkvalitetnijega porculana u ugostiteljstvu.

ŽIVOTINJSKE KOSTI
Priča o najkontroverznijem porculanu počinje u Engleskoj 1748. godine u istočnome Londonu. Thomas Frye u svojoj je tvornici porculanskog posuđa koja je bila smještena u mjestu Bow uz klaonicu i tržnicu mesom, došao na ideju da iskoristi odbačene kosti životinja kao sastojak u pripremi gline za pečenje porculana. Frye je u početku koristio i do 45% kostiju u pripremi porculana i njegovo je posuđe bilo bolje kvalitete od onog uvezenog iz Europe ili Kine, no nikad nije doživjelo pravi komercijalni uspjeh.

Četrdesetak godina kasnije jedan drugi proizvođač, Josiah Spode također iz Engleske, dorađivao je tehniku mješanja praha životinjskih kostiju koja se tada zvala Fine China no niti on nikada nije od ove nove, pomalo čudne mješavine napravio veliki komercijalni uspjeh.

Nakon Josiahove smrti njegov sin 1796. godine preuzima proizvodnju porculana i preimenuje tehniku u Bone China (Bone – engl. Kost) te dorađuje formulu koja postaje standard. Spodeova formula mješanja u omjeru 6 djelova pepela kostiju, 4 djela kvarcnog pjeska i 3,5 djela gline (kaolinita) postaje formula uspjeha i osnova uspješnog biznisa i za druge proizvođače elegantnog porculana u Engleskoj, a nešto kasnije i u cijeloj Europi i svijetu.

PORCULAN ZA NAJBOLJE
Zašto životinjska kost? Za razliku od samog kvarcnog pijeska i kaolinita, pepeo životinjske kosti ima visoki sadržaj kalcija od kojega je kost i sačinjena, i izuzetno niski sadržaja željeza, kojega inače imaju ostale primjese u proizvodnji porculana.

Kosti koje se koriste u proizvodnji Bone China porculana dolaze od goveda te se prvo drobe u prah, koji se suši, i na temperaturi od 1.250⁰C pretvara u pepeo koji se zatim još jednom melje. Tako dobiveni fini prah spreman je za miješanje s ostalim sastojcima i glinom, kako bi se dobila smjesa od koje se formiraju gotovi oblici. Pečenje se radi na 1.200 stupnjeva uz izuzetno pažljivo predgrijavanje i sporo hlađenje. Sami sastojci kao i osjetljiv proces koji nalikuje više na laboratorij nego na industrijsku proizvodnju, razlog su zašto je i danas Bone China porculan još uvijek izuzetno skup i predstavlja luksuz i pokazuje visok status u ugostiteljstvu.

Pravi Bone China porculan prepoznati ćete po eleganciji, lakoći, tankim rubovima i uprkos svega, po izuzetnoj čvrstoći. Za razliku od svih ostalih vrsta porculana, Bone China je lagano proziran te ukoliko kroz njega gledate u neki izvor svjetla primjetit ćete transparentnost koja pomalo podsjeća i na plastiku koja je stvorena više od 250 godina nakon Bone China porculana.

Danas je ova vrsta elegantnog porculana još uvijek rezervirana najvećim djelom samo za privatnu uporabu, ali se u nekim londonskim hotelima najviše kategorije može pronaći u uporabi prilikom posebnih prigoda, kao i u najelitnijim svjetskim hotelima koji čaj nude isljučivo u Bone China šalicama. Originalni proizvođač Spode, uz WedgewoodU.P.Ceramics & Potteries Ltd. i Walpole iz Velike Britanije te Lennox iz Sjedinjenih Američkih Država jedini su proizvođači Bone China porculana koji je još i danas ostao sinonim za eleganciju. Kontroverznu eleganciju. (A.P.)


Bauscher Purity – Najfiniji porculan za ugostiteljstvo

Njemačka tvrtka Bauscher, proizvođač najkvalitetnijeg porculana za ugostiteljstvo nedavno je predstavila, novu viskokvalitetnu liniju pod imenom Purity, specifičnu po tome što je najsličnija Bone China porculanu od svih drugih vrsta porculana na svijetu i to po boji, debljini i eleganciji.

Iako nešto veće težine i neproziran pod svjetlom, najčvršći je ovo porculan od svih drugih i najotporniji na lom za razliku od Bone Chine koja je najmanje otporna na lom. Glazura linije Purity je puno izdržljivija te puno trajnija, što je svojevrsna revolucija u porculanu za ugostiteljsku namjenu. Distributer Bauschera za Hrvatsku je tvrtka Alexander commerce www.alexandercommerce.hr


 

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci