Enogastro / Opremanje

Zamjena obične u LED rasvjetu

Rovinjski kamp Valalta jedan je od prvih kampova koji prelazi na LED rasvjetu, a nakon manje od dvije godine investicija će se poravnati s uštedom

Kamp Valalta LED rasvjeta

Ovim projektom u koji je investorano 750.000 kuna i koji se odnosi na novu uličnu rasvjetu, ambijentalnu i dekorativnu rasvjetu, te vanjsku i unutarnju rasvjetu, gostima su željeli osigurati ugodno i moderno okruženje, a uz to su im značajne i uštede te pozitivan utjecaj na ekologiju. Procjenjuju kako će samo na jednom objektu imati godišnje oko 25.000 kuna uštede na potrošnji električne energije te da će im se nakon godinu i 8 mjeseci investicija u potpunosti izravnati s uštedom.

– Ne samo da je investicija vrlo isplativa, već smo značajno dobili na kvaliteti svjetla. LED tehnologija omogućuje korisniku da bira boju (temperaturu) svjetla, od tople bijele koja je više primjerena onim ambijentima gdje se traži opuštajuća atmosfera pa sve do sjajno-dnevno bijele svjetlosti za one ambijente gdje se traži puna pažnja i koncentracija osoba koje takvom ambijentu borave. Iz svega navedenog, do sada vrlo smo zadovoljni rezultatima i sigurni smo se da će se u budućnosti kalkulacija uloženo/dobiveno samo dodatno potvrđivati, rekao je Valdi Glavičić iz tvrtke Digitron Buje koja je radila projekt i realizaciju prelaska na LED rasvjetu za kamp Valalta. Dodatna motivacija za ovaj projekt bila je i direktna ušteda električne energije pa tako i troškova poslovanja kroz manje troškove održavanja jer LED rasvjeta ima visoki životni vijek. Vodstvo Valalte također smatra da rasvjeta bitno utječe na kvalitetu ambijenta u kojem boravimo te da nova LED rasvjeta optimalno raspoređuje svijetlost tamo gdje je potrebna pa je raspršivanje svijetla u noćno nebo svedeno na najmanju moguću mjeru. Glavičić objašnjava kako taj važan ekološki aspekt značajno doprinosi smanjenju tzv. svjetlosnog zagađenja, a osim što smanjuje potrošnju električne energije i time emisiju CO2,uz to je kaže, ekološki vrlo prihvatljivo zbrinjavanje LED tehnologije nakon isteka životnog vijeka. Projekt je inače započeo prije dva mjeseca i još je u postupku. Sama zamjena običnih žarulja je, kaže Glavičić, najjednostavniji postupak jer se na postojećim armaturama samo obična zamjeni LED žaruljom, a složeniji je postupak kad se isprojektira trasa nove ulične rasvjete, provede kabliranje te osigura potrebna angažirana snaga i na kraju stavi rasvjeta u funkciju.

No kaže kako ovaj projekt u odnosu na neke druge ipak spada u jednostavnije. Prvo su LED rasvjetu ugradili u objekte koji rade cijele godine i gdje je ušteda najveća, pa će onda nastaviti prema cjelinama gdje je povrat investicije nešto duži, odnosno gdje se rasvjeta koristi manji broj sati na godišnjoj razini. Bitno je kaže, u svemu tome znati potrošnju ugrađenih LED lampi, mjesečni broj sati korištenja dok cijenu kilovat sati i investiciju znaju.

– Kad podatke suočimo s potrošnjom konvencionalne ili već postojeće rasvjete, vrlo jednostavno možemo izračunati direktnu uštedu, pa time i potrebno vrijeme da investiciju vratimo, zaključuje Glavičić. www.digitron.hr

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci