Događaji

Urbanovo u Međimurju

Pušipelu je kao autohtonoj hrvatskoj sorti posvećen gotovo cijeli svibanj u najsjevernijoj hrvatskoj županiji – Međimurju, a sve počinje Festivalom pušipela, koji se ove godine održava od 19. do 21. svibnja

A4

 

U želji da se što više promoviraju lokalni vinari i njihov rad, već dugi niz godina ovdje se slavi sv. Urban, a posljednjih je nekoliko godina ovo odlična i zanimljiva manifestacija u organizaciji Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae, te Međimurske županije. Urbanovo je namijenjeno svima koji žele saznati nešto više o pušipelu i načinu na koji se njegovoj proizvodnji pristupa, te upoznati vinare i običaje.

Centralni dio Urbanova je Festival pušipela na kojem se mogu probati najbolja vina od autohtone sorte pušipela, no i vina od ostalih sorti koje uspijevaju u Međimurju, a ove se godine održava od petka 19. do nedjelje 21. svibnja. Osim međimurskih, predstavljaju se i vina iz Koprivničko-križevačke županije te najbolje ocijenjeni Pušipeli odnosno Furminti i Šiponi iz Mađarske, Slovenije i naravno cijele Hrvatske. Festival prati i izložba vinogradarske opreme, strojeva i pomagala.

Vikend nakon Festivala pušipela rezerviran je za proslavu blagdana Svetog Urbana, kada se u istoimenom pitoresknom mjestašcu organizira sveta misa, vinska veselica i vinske igre.

Urbanovo završava 3. lipnja velikim Vinskim balom u kuriji Terbotz. Ovdje ugledni gosti i prijatelji međimurskih vinara mogu uživati u kulinarskim i vinskim delicijama, a na balu se svečano i ceremonijalno otvara i prva boca pušipela iz berbe 2016. www.urbanovo.hr

 

 

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,

Povezani članci