Događaji

Trka na prstenac

Viteška igra Trka na prstenac već je više od 40 godina zaštitni znak Barbana, malog mjesta na jugoistoku Istre kojega u vrijeme Trke posjećuje nekoliko desetaka tisuća ljudi, a ove se godine održava od 17. do 19. kolovoza

Trka na prstenac Barban

Vrlo je slična poznatijoj Sinjskoj alci, no od nje je starija – prvi zapisi o Trki na prstenac datiraju čak iz 1696. godine, pa je ovo jedna od najstarijih igara ove vrste na Starom kontinentu. Prepoznala je to skupina studenata Istrijade koji su Trku 1976. godine obnovili s obzirom da se ona nije održavala u kontinuitetu, te krenuli u priču koja je danas prerasla u kvalitetnu turističku manifestaciju u ovom dijelu Istre.

– Sve počinje već krajem svibnja kada se petkom počinju održavati turističke trke odnosno treninzi konjanika koji će nastupiti na Trci. U planu je i skoro otvaranje Centra za posjetitelje u kojem će se tijekom cijele godine moći vidjeti sve o nastanku, pravilima i pobjednicima naše Trke na prstenac, rekao nam je Marin Radolović iz Turističke zajednice Barbana, koja je uz Društvo Trka na prstenac i Općinu Barban aktivno involvirana u organizaciju. U subotu, 18. kolovoza se održava prednatjecanje Trka na viticu, a nedjelja, 19. kolovoza je rezervirana za glavnu utrku.

Tagovi: , ,

Povezani članci