Događaji

Tour of Croatia – najljepša razglednica Hrvatske u svijetu

Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia održat će se četvrtu godinu zaredom, od 17. do 22. travnja, kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara kroz cijeli teritorij Republike Hrvatske. Da je riječ o jednom od zaista najznačajnijih sportskih događaja godine, potvrđuje i unaprjeđenje u 2. HC kategoriju od strane Svjetske biciklističke organizacije (UCI) te interes brojnih biciklističkih timova i medija koji će sliku iz Hrvatske prenositi na čak šest kontinenata.

Tour of Croatia 2017 | photo: www.kl-photo.com

Ove godine još zahtjevnija utrka ugostit će 20 timova, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI), a to su Bahrain Merida Pro Cycling Team, Astana Pro Team i Trek Segafredo.

 Vladimir-MiholjevicOrganizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavlja Vladimir Miholjević, ujedno i direktor utrke, a uoči početka organizirano je i službeno predstavljanje etapa, timova i ostalih aktualnosti za predstavnike partnera i medija.

Ovogodišnje izdanje utrke Tour of Croatia bit će po mnogočemu uzbudljivije i atraktivnije od prethodnih, a tu su i brojne novosti ovogodišnjeg izdanja, među kojima se ističe program namijenjen djeci, u sklopu kojeg će učiti o važnosti recikliranja, a u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Po treći put, Tour of Croatia starta u Osijeku, a ova uvodna etapa, dužine 227 kilometara zahtjevnija je od prethodnih, a uspon na PP Papuk biciklistima će predstavljati jednu novinu koja će fizički otežati put ka Koprivnici. Cilj na koprivničkom Zrinskom trgu bit će savršen završetak ove etape.

Najduža etapa na rasporedu je drugi dan, a počinje u Karlovcu, gradu na četiri rijeke. Biciklisti će tako rutom doći do NP Plitvička jezera, a uspon na PP Velebit bit će glavna prepreka za sprintere koji bi trebali biti glavni akteri u ovoj etapi. Cilj etape je u Zadru, a scenografija koju pruža Sv. Donat vjerojatno će biti jednako zanimljiva gledateljima širom svijeta kao i sama utrka.

Kratko, ali urnebesno teško, najkraći je opis treće etape. Start u Trogiru i krug preko Čiova, kroz sam centar Okruga Gornjeg izaziva ponos u organizacijskom timu, jer kadrovi povijesne ostavštine i prirodnih ljepota ostavljaju bez teksta. Tehnički je zahtjevan prolaz kroz centar Makarske, a slijedi i početak paklenog uspona kroz PP Biokovo na vrh Sv. Jure. Organizatori se nadaju da će toplo vrijeme otopiti nanose snijega na završnom dijelu uspona i omogućiti uspon na planinu.

Četvrta etapa je, kako su se usuglasili svi koji su je obišli, najljepša cesta za vožnju motorom ili biciklom u Europi, a vjerojatno i šire pa su organizatori sretni što će je vidjeti cijeli svijet. Start je u Starigradu, a koncentraciju biciklistima zasigurno će „remetiti“ ljepote NP Paklenica. Cilj etape je na glavnom gradskom trgu u Crikvenici, a spretnost i brzina odlike su koje moraju krasiti pobjednika ove etape.

Tour of Croatia 2017 | photo: www.kl-photo.com

Peta etapa kraljevska je etapa ovogodišnje utrke jer u svojih 155 kilometara krije 3.300 m visinske razlike i dodatnog penjanja s rive u Rapcu do centra starog Grada Labina gdje će biti službeni start. Biciklisti će Korzom proći kroz Rijeku te nastavljaju prema Opatiji boreći se za pozicije prije završnog uspona od 15 km i 922 m visinske razlike od Ičića do Poklona. Prošle godine svjedočili smo završnom sprintu Vincenza Nibalija i Jamiea Ronsona, David je pobijedio Golijata, hoće li opet tako biti, vidjet ćemo.

Posljednja etapa ona je između Samobora i Zagreba. Završna dva kruga u Zagrebu, s ciljem na Trgu sv. Marka posebno su atraktivna. Naime, nakon prvog izdanja utrke, organizatori su dobili pohvale iz njemačke redakcije Eurosporta da je završni krug u Gradu Zagrebu najatraktivniji krug koji su vidjeli i da svakako trebaju ustrajati na ovakvom završetku. Dinamičnost i zahtjevnost krugova po centru Grada Zagreba ne dozvoljavaju predahnuti nikome, a pobjeđuje redovito najspremniji eksplozivni biciklist na utrci. Pobjeda na Trgu sv. Marka ima svoju težinu i značaj, pobjednici su izvodili nezaboravan slavljenički ples i hvalili su ih moderatori predstavljanja Tour de Francea, treba li veći kompliment od toga.

Utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija s 11 sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosport, a TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s A.S.O.-om, emitirati brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo. Tako će najljepša razglednica iz Hrvatske ponovo obići svijet. Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na zadnjih 12 Olimpijskih igara, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka.

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci