Budite u toku i prijavite se na naš newsletter

Istra

Dani švoja

Autor: Turizam Info   |    Datum: 30.10.2014   |    Vrijeme: 10:10   |    Kategorija: Događaji
Do kraja studenog u Istri se održavaju Dani švoja ili lista, kojeg u restoranima možete probati na bezbroj varijanti u menijima po popularnim cijenama

U Istri svako doba nosi svoje. Proljeće šparoge, jesen tartufe... Početak mjeseca studenog rezerviran je za ribu koja je u gastronomiji prisutna oduvijek, ali je uz razvikanije zubatca ili oradu ponekad zanemarena. Radi se o listu, ili kako će ga Istrani nazvati, švoj. Prepoznale su to četiri turističke zajednice, Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, i prije pet godina pokrenule projekt pod imenom Dani švoja.

Sajam pršuta u Tinjanu

Autor: Turizam Info   |    Datum: 16.10.2014   |    Vrijeme: 10:30   |    Kategorija: Događaji
Osmi Internacionalni sajam pršuta održat će se u Tinjanu predstojeću subotu i nedjelju, 18. i 19. listopada

Očekuje se nastup više od trideset proizvođača pršuta iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Španjolske i Slovenije, a u sklopu sajma predstavit će se i Klaster hrvatskog pršuta, koji okuplja sve proizvođače svih tipova pršuta u zemlji, te Svinjogojski klaster CroPig, koji će ponuditi proizvodnju svinja i za istarske pršute.

Turistički promet za prvih osam mjeseci

Autor: Turizam Info   |    Datum: 09.09.2014   |    Vrijeme: 12:41   |    Kategorija: Novosti
U prvih osam mjeseci 2014. g., sve su županije, osim Kvarnera koji je na razini prošle godine, ostvarile rast dolazaka. Najveći porast bilježi Split

Danas su u Zadru predstavljeni rezultati sezone za prvih osam mjeseci, a kompletne turističke rezultate možete pogledati u galeriji.

Dani švoja u Istri

Autor: Turizam Info   |    Datum: 11.10.2013   |    Vrijeme: 11:17   |    Kategorija: Događaji
Do kraja studenog u Istri se održavaju Dani švoja ili lista, kojeg u restoranima možete probati na bezbroj varijanti u menijima po popularnim cijenama

U Istri svako doba nosi svoje. Proljeće šparoge, jesen tartufe... Početak mjeseca studenog rezerviran je za ribu koja je u gastronomiji prisutna oduvijek, ali je uz razvikanije zubatca ili oradu ponekad zanemarena. Radi se o listu, ili kako će ga Istrani nazvati, švoj. Prepoznale su to četiri turističke zajednice, Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, i prije pet godina pokrenule projekt pod imenom Dani švoja.

Istra i dalje najuspješnija

Autor: Turizam Info   |    Datum: 10.09.2013   |    Vrijeme: 12:32   |    Kategorija: Novosti
Iako se u početku činilo da ova turistička sezone neće imati dobre rezultate, u Istri je ona bila uspješna, a dobar se rezultat očekuje i posezoni

U Buzetu su predsjednik Turističke zajednice Istarske županije Valter Flego i direktor Denis Ivošević predstavili ostvarene turističke rezultate za prvih osam mjeseci 2013. godine.

Festival malvazije u Brtonigli

Autor: Turizam Info   |    Datum: 13.06.2013   |    Vrijeme: 14:47   |    Kategorija: Događaji

Pripreme vinske scene za ovogodišnju, 29. za redom svečanost istarske malvazije, pri samom su kraju. Stručni dio, ocjenjivanje prijavljenih uzoraka za ovogodišnju feštu malvazije, već je obavljen. Predstoji još samo svečano proglašenje najboljih ovogodišnjih a što će se dogoditi ovog petka, u 18 sati, u zgradi budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva prenosi ipress.

Dan otvorenih vrata vinskih podruma

Autor: Turizam Info   |    Datum: 20.05.2013   |    Vrijeme: 15:42   |    Kategorija: Događaji
U nedjelju 26.05.2013. biti će otvoreni vinski podrumi diljem Istre za lagane degustacije, učenje o vinu i upoznavanje vinara

1993. godine po prvi je puta održan Dan otvorenih vrata vinskih podruma u talijanskoj Toskani, kao proslava Svjetskoga dana vina. Nije dugo trebalo da se ugodno druženje, upoznavanje s procesom nastajanja vina i lagana degustacija, proširi diljem Europe, a u posljednjih se 15 godina na taj način vino slavi i diljem podruma Istre.

Rakovica

Autor: Turizam Info   |    Datum: 18.04.2013   |    Vrijeme: 18:11   |    Kategorija: Opremanje
O rakovici, nekad zapostavljenoj namirnici, a danas pravom gastronomskom blagu piše Dragan Jurdana u novom broju časopisa Turizam info

Rakovica je toliko jednostavna, da upravo tom svojom jednostavnošću fascinira. Kraj svojih rođaka jastoga, hlapa i posebice škampa, rakovica traži pristup kako bismo na Kvarneru rekli, s više “pacijence”, strpljenja, pažnje i vremena. Iako njen izgled to ne govori, rakovica je prva dama gastronomije, jedno od najboljih predjela ribljih restorana.

Divlje šparoge....

Autor: Turizam Info   |    Datum: 11.04.2013   |    Vrijeme: 10:31   |    Kategorija: Opremanje
Zelena nalik na travu, divljeg, oštrog okusa, a opet pitoma. Od 300 različitih vrsta na svijetu, ova naša divlja je posebna i spaja sve gušte svijeta!

Punog blago gorkastog okusa, svježe, proljetne zelene boje te prepuna minerala i vitamina, a s malo kalorija. I slaže se praktički sa svime, mesom, ribom, povrćem ili drugim samoniklim biljem. Riječ je o šparogi, samonikloj biljci čija je sezona upravo krenula.

I POSEBNA I AUTOHTONA
Divlja šparoga postala je prepoznatljiv i nezaobilazan dio gastronomije Sjevernoga Jadrana. Iako šparoga ima i u Dalmaciji, sjevernojadranska ima nešto jači, puniji okus i ovdje se u pravilu najviše bere.

Počeli Dani šparoga

Autor: Turizam Info   |    Datum: 04.04.2013   |    Vrijeme: 10:33   |    Kategorija: Događaji
U Istri i na Kvarneru počele su različite manifestacije posvećene šparogi. Uživajte u jedinstvenim specijalitetima koji se nude do sredine svibnja

Proljeće je vrijeme za šparoge, a restorani Istre i Kvarnera nude ih u izobilju od kraja ožujka pa do sredine svibnja. Uzbuđenje se osjeti već na tržnici, s prvim toplim zrakama, prije početka sezone branja. Pravi zaljubljenici s nestrpljenjem iščekuju vijesti je li se na placi već našao prvi macić. Jer ako jest, treba obuti čvršću obuću, oboružati se vremenom, strpljenjem (i ako treba štapom) te krenuti u prirodu. Znalci kažu, ona prva ubrana je posebna. A nakon dana u lovu na zelene plodove proljeća, slijedi fešta za nepce.