Novosti

Shanghai meets Croatia in Opatija

Od 24. do 26. studenog predstavnici šangajske turističke zajednice u uzvratnom su posjetu Hrvatskoj, a domaćin im je Opatija. Tom je prilikom potpisano i pismo namjere i inicijative za buduću suradnju

img_3400

U sklopu uzvratnog posjeta predstavnika šangajske turističke zajednice Hrvatskoj, u petak, 25. studenog u opatijskoj su Villi Angiolina gradonačelnik Opatije, Ivo Dujmić i Predsjednik Turističke zajednice Shanghai, Jin Song Yang potpisali pismo namjere i inicijative za buduću suradnju između Hrvatske i Šangaja. Šangaj je turističko tržište ogromnog potencijala, šest puta veće od Hrvatske, a pristunost šangajskih turista u hrvatskim destinacijama posljednjih je godina narasla. Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić pojasnio je kako se Hrvatska redovno predstavlja u Kini, posebice u Šangaju, jer je dokazano kako tamo vlada vrlo velik turistički interes ne samo za ovaj dio Europe, već i posebice za Hrvatsku, te će se nastaviti raditi na čvršćem povezivanju dvaju destinacija.

Gradonačelnik Dujmić napomenuo je kako izbor Opatije kao odredišta nije slučajan, jer Opatija već godinama njeguje prijateljsku i poslovnu suradnju s kineskim partnerima. Kao primjere iz prakse naveo je opatijsku Thalassotherapiju, koja je ostvarila suradnju s kineskim liječnicima te Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji organizira tečajeve kineskog jezika kako bi djelatnici u turizmu mogli savladati osnove jezika ovog rastućeg turističkog tržišta.

Predsjednik Turističke zajednice Shanghai, Jin Song Yang rekao je kako mu je velika čast biti sudionikom ovog događaja koji promovira jačanje odnosa Hrvatske i Šangaja. Mogućnosti suradnje kineskih i hrvatskih partnera su otvorene, a zamjenik direktora TZ Shanghai, Patrick Chen okupljenim je predstavnicima putničkih i turističkih agencija, te turističkih zajednica održao živopisnu prezentaciju Šangaja kao turističke destinacije, “Šangaj: više otkrića, više doživljaja”.

Uz predstavnike turističkih zajednica i vijeća Opatije i Kvarnera, među uzvanicima događaja bile su i generalna direktorica Shanghai China Travel International, Ltd, Maria Zheng, te dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Dora Smolčić-Jurdana.