Opremanje

Schlossberg Hotel Thun

Prošle je godine u švicarskome gradiću Thunu u starom, donedavno ruševnom dvorcu otvoren ekskluzivan mali obiteljski hotel i vrhunski restoran. Ta bi činjenica možda prošla i nezapaženo da se ne radi o jednoj od najboljih adaptacija kroz spoj modernog uređenja i spomeničke baštine, no i činjenici da je fascinacija dvorcem i njegovim potencijalom bila motiv da dvoje arhitekata promijeni karijeru, i budućnost potraži u ugostiteljstvu i turizmu

Schlosberg Thun

Alexandra Bonazzi Hofschneider i Stefan Hofschneider švicarski su bračni par, oboje priznati internacionalni arhitekti koji su dugi niz godina radili u Amsterdamu, gradu koji je 2.000-tih bio Meka za arhitekte iz cijeloga svijeta. Boraveći u posjetu svojoj obitelji koja živi nedaleko od Thuna, u šetnji su promatrali 700 godina star ruševni dvorac koji je pamtio bolje dane, razmišljajući o tome kako bi se i na koji način prostor mogao prenamijeniti. Kroz razgovore, jednostavno je na mjesto sjedala ideja obiteljskoga hotela koji bi ponudio ekskluzivan smještaj i vrhunski restoran, kombinaciju kozmpolitskog duha s tradicijom i naslijeđem Thuna.

Svoju su ideju iznijeli poduzetniku Paulu Ringgenbergu, koji ju je dalje proslijedio kolegama poduzetnicima, a igrom slučaju i investitoru Hansu-Ulrichu Mülleru. Müller je odlučio ući u projekt i stvari su se vrlo brzo pokrenule s mrtve točke. Krajem 2010. godine Alexandra i Stefan Hofschneider po prvi su puta ušli u dvorac razmišljajući o tome kako ga preurediti na način da gostima daje toplinu i intimnost a da se pritom slijede moderni trendovi kroz koje su se kao arhitekti željeli izraziti, no i da se sačuva povijesni duh. Tijekom iskapanja i rušenja pronađeni su stari murali pa je originalni projekt više puta mijenjan. U konačnici su svaka soba i prostorija projektirane zasebno, različite su veličine kako bi se najbolje iskoristio mogući raspored, a poseban je izazov bio uklopiti moderne boje, detalje i oblike unutar starih vizura, i sve to uskladiti sa zadanim elementima poput broja soba, broja kongresnih dvorana te veličine restorana ili wellnessa.

Već u lipnju 2014. godine otvoren je restoran i lounge bar, a mjesec dana kasnije u dijelu koji je nekada bio dvorski zatvor otvoreno je krilo s 14 soba u koju su uskoro ušli i prvi gosti. Ukupna investicija u projekt iznosila je 16,5 milijuna eura, a hotel se osim na visoku gastronomiju primarno orijentira na kongresni turizam pa je već u prvoj godini ovdje održano 120 raznih različitih događanja. Zanimljivo je dvorac nije postao samo ugostiteljski i hotelski sadržaj, već je jednim dijelom ostao i u službi lokalne zajednice. Unutar dvorca se tako nalazi stalni izložbeni postav o povijesti grada, a održavaju se i brojne izložbe i koncerti. www.schlossberg-thun.com

 


 

bauscherNajbolji porculan za vrhunskog chefa

Paralelno dok je trajalo preuređenje, Alexandra i Stefan Hofschneider su se obrazovali za svoju buduću karijeru ugostitelja, brinući ne samo o tome kako će izgledati lobby, sobe ili bar, već i što će se nuditi na meniju restorana, ili koji će se whisky posluživati u lounge baru.

Posebnu su pažnju posvetili restoranu, ne samo u segmentu uređenja interijera, već i kroz porculansko posuđe za koje su imali izričit zahtjev da mora bit najviše moguće kvalitete, i da mora nadopunjavati moderan izgled ali i gastronomske kreacije chefa Christiana Mefflea. Iako je prva odluka bila Bone China porculan, ipak su odlučili otići korak dalje i naručiti nešto novo. Tako je za Restoran Schlossberg Thun izrađeno 4.200 komada porculana Bauscher i to iz njihove najnovije linije Purity.

Bila je to prva velika narudžba linije koja je vrlo slična Bone China porculanu po boji, debljini stjenki i eleganciji, a ujedno najotpornija na lom. Osim zahtjeva kvalitete, Purity je najbolje nadopunio estetiku i čitavu priču ugodnog, ekskluzivnog i opuštenog blagovanja koji su vlasnici željeli za svoje goste. Za one koji i u Hrvatskoj uređuju svoje ugostiteljske objekte, a imaju slične zahtjeve vezane za kvalitetu i estetiku porculana, Bauscher porculan može se nabaviti i na našem tržištu. Naime, ove godine su liniju Purity tvrtke Bauscher uveli kao svoj standard secesijski hotel Park s 5 zvjezdica u Splitu, dizajnerski hotel Navis također s 5 zvjezdica u Opatiji i sofisticirani hotel Kompas s 4 zvjezdice u Dubrovniku.


 

Tagovi: , ,

Povezani članci