Novosti

Poticaji za gradnju bazena

Ministarstvo turizma kroz dodjelu bespovratnih sredstava sufinancira izgradnju bazena, a lani su tako izgrađena 174 bazena u
obiteljskom smještaju

Bazen

Kako ponuditi nešto više i motivirati goste da dolaze i van špice sezone pitanje je koje muči sve koji se bave turizmom, a u posljednjih se nekoliko godina pokazalo kako je bazen jedan dio ponude koji čini čuda, naročito u obiteljskom smještaju, i koji goste dovodi i u pred i posezoni. Mnogi se gosti upravo zbog bazena odlučuju doći i u lipnju i rujnu, a neki čak i u svibnju i listopadu, ovisno o kojem se dijelu Jadrana radi.

Baš kao što je nekada gostima bila presudna klimatizacija u apartmanu, sad ih je sve više koji žele boraviti u apartmanu koji ima bazen, a smještaj s bazenom daleko je popunjeniji nego onaj bez bazena.

VELIKI INTERES
Budući da bazen nije jeftina investicija mnogi su iznajmljivači jedva dočekali da Ministarstvo turizma sufinancira gradnju istih. Napokon su to prošle godine i dočekali. Tada je Ministarstvo po prvi puta odlučilo sufinanicirati izgradnju i opremanje bazena i u domaćinstvima za privatne iznajmljivače, pa su tako financirali izgradnju ukupno 174 bazena za što je izdvojeno nešto više od 7 milijuna kuna.

Na radost većine privatnih iznajmljivača Ministarstvo turizma i ove je godine u sklopu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva (mjera A4 programa) raspisalo natječaj koji traje do 30. ožujka, a odnosi se na poticaje za gradnju bazena. Najviši iznos potpore koji se može dodijeliti je 40.000 kuna, a na natječaj se mogu javiti svi koji žele izgraditi i opremiti isključivo novi bazen minimalne vodene tlocrtne površine 30 kvadrata za vanjske bazene, odnosno minimalno 20 kvadrata za unutarnje bazene (unutar čvrstih objekata).

Uvjeti su jednaki kao i lani, pa tako podnositelj zahtjeva mora imati registrirane minimalno tri sobe, odnosno šest stalnih kreveta, ili četiri smještajne jedinice, odnosno 12 gostiju u kampu. Podnositelji moraju imati registraciju „Objekta u domaćinstvu“ do dana podnošenja prijave, kategorije tri ili više zvjezdica, te podmirene sve obveze koje se odnose na boravišnu pristojbu i turističku članarinu.

U Ministarstvu turizma navode kako su se lani odlučili na ovaj natječaj kako bi podigli kvalitetu privatnog smještaja, koji iznosi ukupno polovicu smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj. Odaziv na natječaj je bio ogroman, pa je nakon prvoga natječaja u kome je dodijeljena 81 potpora za izgradnju bazena raspisan još jedan uz pomeću kojega su izgrađena još 93 bazena na moru, ali i na kontinentu, primjerice u Gospiću, gradu Zagrebu ili pak malome mjestu Jurdani u zaleđu Opatije.

ISKUSTVA KORISNIKA SREDSTAVA
Projekt za izgradnju bazena kojega je predala Mirna Komić iz Pule zadovoljio je uvjete natječaja pa joj je Ministarstvo turizma odobrilo 40.000 kuna poticaja.

Budući da se njezina kuća nalazi u krugu od tri kilometra od mora već je i prije imala bazen jer je shvatila koliko to privlači goste. Međutim prijašnji bazen je bio plastični, no iako po dimenzijama velik, ipak kaže, to nije bilo ono pravo. Nakon što je vidjela da je Ministarstvo turizma raspisalo natječaj za dodjelu bespovratnih poticaja za gradnju i opremanje bazena privatnim iznajmljivačima, odlučila se na gradnju pravog bazena. Njegova izgradnja će na kraju stajati oko 150.000 kuna pa je poticaj od 40.000 kuna koliko je dobiveno od Ministarstva ipak malo pomogao. Dodaje kako se odlučila za skuplju i kvalitetniju varijantu bazena pa je on izgrađen u obliku slova L kako bi jedan dio bio plići i namijenjen djeci. Što se tiče same procedure oko prijave na natječaj, ističe kako je sve išlo vrlo brzo.

– U samo dva dana smo prikupili sve papire. Nije čak ni potrebna građevinska dozvola, a važno je dostaviti potvrdu da nisi dužan Poreznoj, zatim vlasnički list i skicu bazena te troškovnik dobavljača kojega ste odabrali za gradnju radi bazena kako bi vidjeli koliko će koštati. Prema troškovniku bazen mora stajati barem 80.000 kuna, rekla je Mirna Komić. Na kraju je naglasila kako se bazen itekako isplati imati u ponudi, pogotovo ako privatni iznajmljivač ima parcelu i prostor za njega.

– Imati bazen znači imati produženu sezonu, a ujedno i podiže cijenu smještaja za 30 posto, pojašnjava Mirna.
Koliko bazen može biti od presudne važnosti u borbi za svakog gosta uvidjelo je sve više iznajmljivača, a pogotovo oni koji nisu smješteni uz samo more.

Romeo Perišić i njegov otac Višeslav iz Podstrane pokraj Splita odlučili su još krajem 2013. godine krenuti u izgradnju bazena kako bi privukli više gostiju, a njihovi susjedi iz Podstrane također su masovno krenuli investirati u bazene.

– Oko Nove godine smo počeli s izgradnjom bazena, a završili smo ga kroz osam mjeseci i otvorili taman na kraju prošle sezone. To se moglo i puno brže napraviti, no trebalo je novaca jer je to skupa investicija, rekao je Romeo Perišić.

Međutim na proljeće su vidjeli natječaj za poticaje za bazene i odlučili se prijaviti i ta su im sredstva dobro došla kako bi mogli završiti bazen do kraja. Sama izgradnja bazena stajala ih je oko 15.000 eura. Dosta sredstava investirano je u uređenje okoliša, a za ovu sezonu završili su i s gradnjom kućice kraj bazena u kojoj će njihovi gosti moći roštiljati i družiti se uz bazen.

– Udaljeni smo 10-tak minuta pješačenja od mora, tako da smo se odlučili na gradnju bazena koja se pokazala pametnim potezom. Prema rezervacijama koje sada dobivamo za ovu sezonu, vidimo kako ćemo puno lakše doći do gostiju, odnosno imati bolju popunjenost. Taj bazen nam je zapravo izjednačio smještaj s onima koji su blizu plaže, rekao je Romeo Perišić.

Dodao je kako su lani tek na kraju sezone otvorili bazen što je dodaje, bilo prekasno da bi se mogli osjetiti neki rezultati, no zato ih očekuju ove godine.

TRAŽENI UVJETI
Svi oni koji se žele prijaviti na natječaj mogu sve tehničke stvari vidjeti na internet stranici Ministarstva turizma www.mint.hr, u rubrici Potpore i krediti gdje je objavljen natječaj pod imenom Konkurentnost turističkog gospodarstva.

Prije svega važno je da su svi oni koji se odluče prijaviti na natječaj za dobivanje bespovratnih sredstava, vlasnici ili pak da imaju pravo raspolagati ili upravljati nekretninom kod koje se gradi bazen. Novac kojeg Ministarstva dodjeljuju kao državne potpore, pa tako i u slučaju pomoći kod gradnje bazena ne smije se iskoristiti niti na jedan drugi način, već samo i isključivo za stvari koje su potrebne da bi se izgradio bazen. Znači taj se novac ne smije koristiti za plaćanje poreza, uključujući i PDV, te sve druge troškove koji nisu vezani za realizaciju projekta. Osim već spomenutog vlasničkog lista, potrebno je imati Izvadak iz zemljišnjih knjiga te potvrdu Porezne uprave o nepostojanju duga prema državi (ne starije od 30 dana).

Nije dovoljno samo imati ideju za bazen i tako se prijaviti, nego je potrebno napraviti i cijela projektnu dokumentaciju. Uz to je važno da svi koji se prijave, moraju točno odrediti i početak te kraj radova. Kako bi bili što bolji kandidat za dodjelu sredstava, pripremite i foto dokumentaciju na kojoj je vidljivo trenutno stanje smještajnog objekta kao i prostora namijenjenog za izgradnju bazena.

Svi koji uspješno ispune sve ove zahtjeve mogu očekivati da će njihova imena biti objavljena na internet stranicama Ministarstva turizma u roku 15 dana nakon što se donese odluka o dodjeli bespovratnih sredstava. One koji ne zadovolje uvjete natječaja neće biti posebno obaviješteni.

Nakon što se objavi odluka o onima koji su dobitnici natječaja, s njima će Ministarstvo potpisati ugovor najkasnije u roku 15 dana. Odobrena sredstva isplaćivati će se na žiro račun korisnika odjednom. Ono što svi koji žele sudjelovati u natječaju također ne smiju smetnuti s uma su rokovi. Ako se ne završi ulaganje do propisanog roka koje će odrediti Ministarstvo, svi koji su dobili novac morati će vratiti sva dobivena sredstva. Isto tako je važno znati da tijekom realizacije projekta djelatnici Ministarstava mogu doći u kontrolu kako bi provjerili da li se novac troši namjenski.

Uz svu tu strogu kontrolu koja je potrebna kako ne bi dolazilo do prijevara, dobitnici sredstava kažu kako im je ovaj natječaj bio od velike pomoći. On zasigurno neće u cijelosti pokriti troškove gradnje bazena, no kako se radi o bespovratnim sredstvima koja se dodjeljuju uz uvjete koje zadovoljava većina iznajmljivača, iskoristite to u svrhu povećanja konkurentnosti, no i produženja sezone i ozbiljnog turističkog posla. Ukoliko vas zanima gradnja bazena više informacija potražite na www.pappromet.com

 


Uvjeti
• minimalno tri sobe, odnosno šest kreveta ili 4 smještajne jedinice, odnosno 12 gostiju u kampu
• vlasništvo nad nekretninom
• nepostojanje poreznoga duga po bilo kojoj osnovi
• projektna dokumentacija s odobrenjima i dozvolama za gradnju
• datum početka i kraja radova
• foto dokumentacija trenutnog stanja smještajnog objekta i prostora namijenjenog za gradnju bazena


Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci