Događaji

Picokijada

Prva manifestacija koja je jedinstvene povijesne činjenice pretvorila u turističku atrakciju neprekidno traje čitavih 48 godina, no uvijek je nova i drugačija, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja i turista, a odličan program ove godine traje od 22. do 26.06.

Picokijada 270609

Svake godine krajem lipnja ulicama Đurđevca odvija se život kakvoga više nema. U povorci aranžiranih kola stariji se tada mogu podsjetiti, a mladi po prvi puta vidjeti stare alate i zanate, zaboravljene običaje i nošnje, radove na polju i oko kuće. U gradu picoka, održava se danas već tradicionalna manifestacija Picokijada koja čuva izvornost i tradiciju u podravskoj gastronomiji, a prikazana je na dvjema priredbama, izložbi kolača i ručnog rada Diganke, zlevanke i prkači, te Picoki po Piščoke. No mnogima je Picokijada najzanimljivija po svojem centralnom dijelu, scenskom spektaklu oživljene povijesti, prvome takvome na našim prostorima koji traje već dugih 47 godina.

LEGENDA KOJA GOVORI
U 16. stoljeću kada je Osmanska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj, moćni Ulama-beg, nakon haračkih pohoda po sjevernoj Hrvatskoj naišao je na odlučnost đurđevačkih žitelja da brane svoj dom i zavičaj. Osmanlije su dugo i neprekidno opsjedali utvrdu Stari grad Đurđevac čekajući da nestane hrane, a iscrpljeni branitelji, poslušavši savjet stare Đurđevčanke, kao svoju posljednju nadu, iz topa su ispalili zadnje pile (picoka) koje su imali. Misleći da branitelji imaju hrane i da još dugo mogu izdržati opsadu, obeshrabreni Turci, uz kletvu moćnog Ulama-bega, odustaju od opsade. Stari đurđevački grad nikada nije bio osvojen, a i sami su Đurđevčani prozvani picokima.

Upravo su ove povijesne okolnosti i legenda postale temeljem za scenski spektakl koji je do danas čak i prerastao okvire amaterske predstave, pa se realizira pod redateljskom palicom renomiranoga kazališnog redatelja Krešimira Dolenčića. S tradicijom u srcu, prožeti ponosom, Đurđevčani su tako kroz gotovo pola stoljeća uspjeli ostvariti izvrstan kulturno-povijesni, folklorni, etnografski, gastronomski, sportski, zabavni te turistički proizvod poznat i izvan granica Lijepe naše, kojemu svake godine svjedoči preko 30.000 posjetitelja.

Prva Picokijada organizirana je 1968., a inicirala ju je lokalna samouprava uz pomoć udruga i građana Đurđevca, a od tada pa do danas glavni organizatori manifestacije su Grad Đurđevac i turistička zajednica, te mnogobrojne udruge iz zemlje i inozemstva. Sve funkcionira na bazi dobre volje, volonterizma i želje da se očuvaju legende i stari običaji. Tijekom Picokijade koja se ove godine održava od 22. do 26. lipnja, preko 3000 sudionika će na više od 40 raznolikih i sadržajnih priredbi zajedničkim snagama nastojati ugoditi ukusu svakog pojedinog posjetitelja. Program Picokijade pogledajte OVDJE.

 

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci