Novosti

Otvorene nove ELEN punionice širom Hrvatske

Potkraj prošle godine HEP je u Varaždinu pustio u redovni pogon tri nove punionice ELEN za vozila na električni pogon, početkom ove godine otvorene su još dvije nove punionice u Osijeku, a najnovija je puštena u rad u Opatiji početkom ožujka

HEP punionica Opatija

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša.

– Vizija nam je biti vodeći u regiji na području eMOBILNOSTI u izgradnji pametne infrastrukture i pružanju usluga za punjenje električnih vozila temeljene na konceptu naprednih elektroenergetskih mreža. U idućih nekoliko godina cilj nam je izgradnja mreža ELEN punionica na području cijele Hrvatske i uspostava sustava daljinskog upravljanja i nadzora punionicama. Naglašavamo da je HEP prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta – naglasio je Ivica Skorić, voditelj projekta eMobilnosti u HEP-u.

Nove punionice u Varaždinu i Osijeku

Postavljanje nove ELEN punionice u Varaždinu realizirano je na temelju „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“ s tvrtkom CRODUX DERIVATI DVA d.o.o. U ovom slučaju CRODUX je dao pravo služnosti za parkirna mjesta bez naknade, dok je HEP postavio punionicu.

Uz punionicu na Croduxovom benzinskom servisu, svečano otvorenje još dviju punionica ispred Elektre Varaždin i na Trgu bana Jelačića, održano je u sklopu obilježavanja 120 godina Elektre Varaždin i 40 godina HE Varaždin. Grad Varaždin u ovom je slučaju dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a kao tehnička podrška zaslužna je Elektra Varaždin.

Sredinom siječnja HEP je i u Osijeku pustio u redovni pogon ELEN punionicu za električna vozila na parkiralištu ispred sveučilišnog kampusa i istovremeno četvrtu osječku ELEN punionicu, koja se nalazi u sklopu Trgovačkog centra Portanova.

Postavljanje punionice u sveučilišnom kampusu realizirano je na temelju Sporazuma o suradnji na razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila između HEP-a i Grada Osijeka. Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja jedan do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica.

Na temelju Sporazuma o suradnji na razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila između HEP-a i TC Portanova, najvećeg trgovačkog centra u istočnoj Hrvatskoj, postavljena je i u redovni pogon puštena četvrta ELEN punionica u Osijeku. U ovom slučaju TC Portanova dao je pravo služnosti za parkirna mjesta bez naknade, dok je HEP, uz tehničku podršku Elektroslavonije Osijek, postavio punionicu.

Uz punionice u sveučilišnom kampusu i TC Portanova, krajem kolovoza prošle godine HEP je u Osijeku pustio u redovni pogon dvije ELEN punionice za vozila na električni pogon, ispred upravne zgrade Elektroslavonije i na benzinskoj postaji INA-e na Gajevom trgu, koje su također realizirane na temelju Sporazuma o suradnji na razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila između HEP-a i Grada Osijeka.

Punionice po cijeloj Hrvatskoj

Do sada je HEP u Hrvatskoj postavio četrnaest javnih ELEN punionica i to po jednu u Labinu i Vukovaru te četiri u Osijeku, tri u Varaždinu s AC punjačima (2×22 kW), kao i pet ultrabrzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC) u Koprivnici izgrađenih u sklopu EU projekta „Civitas Dyn@mo“, koji je usmjeren na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti temeljem elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa.

Uz sve to, krajem veljače i početkom ožujka, u probni rad su puštene punionice u Križevcima, Opatiji i Slavonskom Brodu, a uskoro počinje izgradnja ELEN stanica sa solarnim nadstrešnicama ispred Gradskog poglavarstva Grada Zagreba. Osim u Zagrebu, HEP ove godine planira i izgradnju punionica u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Vodicama, Umagu, Virovitici, Velikoj Gorici, Krapini, Jastrebarskom i Bjelovaru.

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest wallbox (slave) punjača, svaki snage 3,7 kW za osam parkirnih mjesta, koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci