Novosti

Neko novo voćno pivo

Priča o craft pivu u ugostiteljskim objektima ide dalje, a jesensko je vrijeme za neke nove okuse, poglavito one voćne

Pivo

Priča o craft pivu u ugostiteljskim objektima ide dalje, a jesensko je vrijeme za neke nove okuse, poglavito one voćne. Iako Lindemans voćna piva već nekoliko godina postoje na hrvatskom tržištu, trenutno doživljavaju procvat potražnje, zajedno s cjelokupnom “craft beer” kulturom. Najpoznatija i najtraženija su piva od višnje (Kriek) i maline (Framboise), a prilično su zastupljena i ona od breskve (Pecheresse), jabuke (Apple) i crnog ribiza (Cassis), kaže nam Zvonimir Pelko iz tvrtke MAS plenum, uvoznika široke paleta craft piva.

Pivovara Lindemans inače je mala obiteljska pivovara iz belgijskog gradića Vlezenbeek, nedaleko Bruxellesa. Osnovana je još davne 1822. i danas je najpoznatija svjetska mikropivovara voćnih spontano fermentiranih piva – Lambica. Svoja nagrađivana piva izvozi u 40 zemalja svijeta, usprkos relativno maloj proizvodnji od oko 85.000 hektolitara godišnje. Lindemans piva se trenutno mogu naći pakovanjima od 0,25l i 0,75l, i to u specijaliziranim pivskim lokalima diljem Hrvatske, te specijaliziranim trgovinama u većim hrvatskim gradovima. Uvoznik Lindemans piva za RH je tvrtka MAS plenum d.o.o. iz Buja. www.masplenum.hr

LINDEMANS KRIEK Ovo kiselkasto-slatko pivo je dobiveno dodavanjem svježih belgijskih višanja u hrastove bačve u kojima se nalazilo šest mjeseci staro, spontano fermentirano pivo (Lambic). Time se potiče nova fermentacija a nakon dodatnih 8-12 mjeseci odležavanja u bačvama, dobiva se delikatno, pjenušavo voćno pivo od višnje. Lindemans Kriek može poslužiti kao fino osvježenje ili aperitiv, no isto tako, može se odlično sljubiti s raznim desertima (čokoladni i voćni kolači, cheesecake, panna cotta), sirevima (razni svježi sirevi, brie, camembert, gorgonzola dolce) i terinama-mesnim štrucama.

Tagovi: , ,

Povezani članci