Opremanje

Kupaonica bez barijera

Za boravak osoba s invaliditetom potrebna je prilagodba objekta u svim segmentima infrastrukture, a jedan od najvažnijih je kupaonica. Donosimo pregled svih elemenata na koje valja obratiti pažnju ako u svojem objektu uređujete ovaj tip prostora

 

Image converted using ifftoany

Sve je veći broj gostiju s invaliditetom koji žele posjetiti Hrvatsku s obitelji i prijateljima, no za takvo nešto potrebno je omogućiti pristup osobama smanjene pokretljivosti, od smještajnih kapaciteta, objekata, pristupa znamenitostima.

Turistički djelatnici, bilo da se radi o iznajmljivačima, hotelijerima ili vlasnicima kampova, morat će u budućnosti voditi sve više računa o tome da njihovi objekti budu prilagođeni osobama s invaliditetom, a jedan od segmenata o kojima treba voditi najviše računa jesu i adekvatne kupaonice. Brand KOLO iz globalnog poduzeća Geberit Group se implementacijom programa “Kupaonica bez barijera”, orijentirao upravo na segment ponude svih kupaonskih elemenata za osobe s invaliditetom, a koncept je posebno namijenjen hotelima, motelima, kampovima i javnim prostorima.

Koncept “Kupaonica bez barijera” omogućava kompletno opremljenu kupaonicu koju na jednostavan i siguran način mogu koristiti osobe sa smanjenom pokretljivošću. Osnovni elementi za opremu takvih kupanica jesu keramički proizvodi Nova Pro bez barijera osmišljeni za laku upotrebu i održavanje. Drugi dio jesu rukohvati fiksirani na način da daju oslonac za ruke, a tu su i posebne sjedalice za upotrebu pri tuširanju.

Ono što stručnjaci iz Geberita napominju, jest da je najvažnije kupaonicu osmisliti u suradnji sa stručnjacima koji će na optimalan način iskoristiti prostor i sugerirati najbolja rješenja. Zadovoljan gost najbolji je ambasador našeg smještajnog objekta, a ukoliko osoba s invaliditetom može kupaonicu u hotelu, apartmanu ili kampu koristiti na adekvatan način, to je sigurno razlog da se vrati i iduće godine. www.geberit.hr


Kako biste osobama s invaliditetom olakšali korištenje kupaonice, posebnu pažnju obratite na sljedeće elemente:

• Minimalna površina prostora za kretanje korisnika mora biti 150 cm x 150 cm.

• Visina WC školjke treba odgovarati visini invalidskih kolica, npr. 48 cm iznad poda.

• Kako bi se olakšao prijelaz iz invalidskih kolica na WC školjku, dužina WC-a mora biti 70 cm.

• Gornji rub umivaonika treba biti smješten na visini od 80 cm od poda.

• Ogledalo bi trebalo biti nagibno s mogućnošću podešavanja kuta te prilagođeno osobama u invalidskim kolicima.

• Rukohvati trebaju biti prilagođeni konceptu kupaonice, te položaju i dimenzijama umivaonika i WC školjke. Ovi bi elementi trebali biti nagibni ili fiksni. Pored svakog umivaonika trebaju biti ugrađena dva rukohvata (50 ili 60 cm dugačka), kao i pored svake WC školjke (minimalne dužine 70 cm, od kojih je barem jedan nagibni).

• Zbog posebnosti ovakve kupaonice i sigurnosti osobe koja koristi kupaonsku opremu, neophodno je koristiti proizvode s odgovarajućim ovjerama i potvrdama. Proizvodi Kolo imaju svu potrebnu prateću dokumentaciju.


 

Tagovi: , , , ,

Povezani članci