Enogastro / Opremanje

KitchenAid – najomiljeniji aparat svih vremena

Vrlo je čest slučaj da u kuhinji naiđete na uređaj koji se godinama koristio isključivo u profesionalnoj upotrebi. No obrnuti slučaj, da profesionalci preuzimaju nešto što se u kućanstvu koristi već godinama, može se u cijelom svijetu nabrojati skoro pa na prste jedne ruke

Kitchen Aid  - aparat za profesionalce i domaćinstvo

 

Jedan od upravo takvih slučajeva je američki KitchenAid. Praktični stolni mikser koji je svoju priču započeo u Americi. Dobro, da budemo iskreni ovaj mikser nije počeo svoju karijeru kao aparat isključivo za domaćinstvo.

POVIJEST kitchenAid-a

Davne 1919. godine osmislio ga je inžinjer Herbert Johnson koji je došao na ideju gledajući lokalnog pekara kako se muči dok mijesi kruh. Ideju praktičnog miksera u startu je prepoznala američka mornarica, koja ga je od prvog trenutka naručivala za manje brodove gdje je postao sastavni dio kuhinje.

Julia Child, autorica najprodavanije kuharice na svijetu U počecima KitchenAid se je slabo prodavao u domaćinstvu zbog previsoke cijene i slabe promocije, no sve to se mijenja deset godina kasnije, 1930. godine kada drugi inžinjer Egmont Arens dorađuje mikser i tada
nastaje model kakvog poznajemo i danas. Prije svega jednostavnost i praktičnost i uz sve to robustnost dovela je ovaj kuhinjski uređaj u skoro sve domove Amerike. Tih 30-ih godina prošlog stoljeća KitchenAid postaje najprodavaniji kućanski uređaj a jednog Božića prodane su sve tvorničke zalihe. Kultne crvene boje uređaj se je reklamirao skoro sam od sebe. A jedna od najboljih reklama ikad bila je izjava slavne autorice najprodavanije kuharice na svijetu Julie Child kako je upravo KitchenAid nešto što svatko tko drži do kuhanja mora imati. Nakon 50-ih godina prošlog stoljeća kad su započele i prve TV emisije o kuhanju, uz sve više marketinga u časopisima, KitchenAid je postao nezaobilazan. Tek tad profesionalni kuhari učeći kroz masovne medije da se radi o praktičnom ali i robusnom kuhinjskom pomagalu, shvaćaju da bi dobro došao i u njihovoj kuhinji. Sve ostalo je povijest.

Danas kad provirite u kuhinju bilo kojeg ozbiljnijeg restorana u Americi, Europi i ostalim djelovima svijeta najvjerojatnije ćete naići na KitchenAid. U onoj originalnoj verziji s posudom od 4 litre ili u Pro verziji koju razlikuje nešto jači motor i veća posuda od 6,9 litara. Ono po čemu je KitchenAid poseban je kompatibilnost. Od modela iz 1930. godine pa do danas svaki novi model KitchenAida prihvaća sve alate, lopatice, mješalice od svih starih modela, jednako kao što i svi stari mikseri prihvaćaju sve nove modele lopatica, mješalica i ostalih dodataka kojih danas ima više od 50, uključujući i posudu s hlađenjem za proizvodnju sladoleda. Poznati američki kuhar, predavač i autor nekoliko iznimno popularnih kuharica David Lebovitz jednom je izjavio da jedini uređaj kojeg je zagrlio i stisnuo je upravo KitchenAid koji mu je toliko pomogao a nikad ga nije iznevjerio.

Za više informacija o KitchenAidu www.bijelisvijet.hr

Tagovi: ,

Povezani članci