Novosti / Opremanje

Kava i dizajn

Znati pripremiti vrhunsku kavu je umjetnost, uživanje u kavi je umjetnost, a danas je i šalica u kojoj se kava poslužuje – umjetnost!

Illy dizajnerske šalice

Ako je kava napitak koji se doživljava sa svih pet osjetila, onda bi i šalica iz koje se pije trebala biti nešto više, imati osjetilnu i umjetničku svrhu. Bila je to misao vodilja kada je 1991. godine jedan od najvećih svjetskih proizvođača kave, talijanski Illy, odlučio napraviti iskorak na polju dizajna svoje šalice za kavu i pripadajućeg tanjurića. Tadašnji direktor Franceso Illy želio je da njihove šalice budu prava mala umjetnička djela, no da prije svega budu funkcionalne. Angažirao je milanskoga produkt dizajnera i arhitektu Mattea Thuna da im osmisli finalni oblik, i tako je rođena Illy šalica za kavu s potpisom, kakvu koristimo i danas.

OD FELLINIJA DO KOONSA
Obitelj Illy oduvijek je bila sklona umjetnosti, naročito onoj vizualnoj, a nove su šalice vidjeli kao priliku da javnost podsjete na aktualne moderne umjetnike, no i da daju šansu mladima koji su tek u usponu. Početna je ideja bila da to budu limitirane verzije šalica s otisnutim djelima odabranih umjetnika, s čijom se realizacijom krenulo 1992. godine. U prve su dvije godine izrađene dvije serije, jedna pod imenom Arti i mestieri, a druga La creativita non ha confini od kojih svaka sadržava po šest šalica. Jedan je umjetnik bio zadužen za jednu šalicu, pa je kroz dvije godine Illy surađivao s ukupno 12 umjetnika.

No, nakon te početne faze krenulo se marketinški i umjetnički na slijedeći korak, i u posljednjih se 18 godina svake godine za oslikavanje šalica angažirao samo jedan umjetnik koji sukladno inspiraciji može oslikati samo jednu, tri ili šest različitih šalica.

Za Illy su šalice oslikavali američki avangardni likovni umjetnik Jeff Koons; belgijski umjetnik, redatelj i dizajner Jan Fabre; crnogorska konceptualna i umjetnica performansa Marina Abramović; talijanski slikar Michelangelo Pistoletto, redatelji Pedro Almodovar, Francis Ford Coppola i Federico Fellini, a u pojedinim su godinama čak i dječji radovi našli svoje mjesto na ovim minijaturnim umjetničkim djelima. Intrigantnost i zanimljivost Illy šalica ne prestaje.

Danas izdanja iz pojedinih godina, poput onih koje je 1991. godine oslikao sam Matteo Thun a proizvedeno ih je samo pedeset, imaju i posebnu kolekcionarsku vrijednost, kao i šalice Ginger i Fred koje je oslikao Federico Fellini i koje dostižu vrtoglave cijene od 4.000 dolara po komadu. Predstavljaju se i na posebnim izložbama gdje se uz šalice može vidjeti i cjelokupan razvoj Illyjeva dizajna na području šalica i limenki za kavu.

Dizajnerske šalice i tanjurići se mogu nabaviti kod zastupnika Illy kave za Hrvatsku, tvrtke Nikas. Na raspolaganju su Clemente Collection, Live Happilly Collection, Sustain Art Collection, Watermill – Wilson Collection, Foody Disney Collection, Almodovar Collection, Rehberger Collection, te Louis Bourgeois Collection.
www.nikas.hr

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , ,

Povezani članci