Novosti

Javno savjetovanje o izmjeni uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2017. godinu

Iznos dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun HTZ-a i koji se namjenski koristi za razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima, do sada je iznosio 2,5% od ukupno uplaćenih sredstava, a prema predloženoj izmjeni iznosio bi 4,5%. Javno savjetovanje otvoreno je do 5. 12. 2016.

Ministarstvo-turizma_RH

Temeljem članka 20. stavka 7. Zakona o boravišnoj pristojbi, Uredbom o utvrđivanju visine boravišne pristojbe utvrđuje se iznos dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun Hrvatske turističke zajednice i koji se koristi namjenski za razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima.

Javno savjetovanje otvoreno je do 5. 12. 2016. na stranici esavjetovanja.gov.hr

„Ovom predloženom izmjenom dokazujemo koliko vodimo brigu o razvoju turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske odnosno na turistički nerazvijenim područjima. Naši su ciljevi snažnije kreiranje razvojnih projekata i programa u turistički nerazvijenih područja. Ukupno prikupljena sredstava boravišne pristojbe usmjeravat će se u većoj mjeri u podizanje konkurentnosti područja na kojem su prikupljena s obzirom da se lokalne turističke zajednice pojačano trebaju baviti razvojem i unapređenjem sustava destinacijskih turističkih doživljaja“, naglasio je ministar turizma Gari Cappelli.

U 2015. godini je prikupljeno 410 mil kn od boravišne pristojbe, od čega 380 mil kn na računima za uplatu boravišne pristojbe utvrđenim Naredbom o načinu uplaćivanja prihoda proračuna, obveznih doprinosa te prihoda za financiranje drugih javnih potreba u 2015. godini (podaci FINA-e). U Programu Vlade Republike Hrvatske za mandat 2016. – 2020. godine, kao jedan od ciljeva navedeno je i jačanje razvojnih potencijala svih hrvatskih područja. Polazeći od navedenog, predloženom izmjenom Uredbe prikupit će se cca 18 mil kuna, čija sredstva će se, temeljem Programa rada i financijskog plana Hrvatske turističke zajednice, koristiti za dodjelu bespovratnih financijskih potpora za poduzetničke i javne projekte na turistički nerazvijenim područjima kako bi se aktivirali neiskorišteni turistički resursi na turistički nerazvijenim područjima, a sve u cilju razvoja turističke ponude s većom dodanom vrijednošću koja će omogućiti veću prosječnu potrošnju turista i doprinijeti većoj gospodarskoj aktivnosti i povećanju zaposlenosti na tim područjima.

Tagovi: , , , ,

Povezani članci