Novosti

Izmjene turističkih zakona

Dva važna zakona za turistički sektor uskoro bi trebali zaživjeti. Zakon o turističkom zemljištu kreće u saborsku procesuduru na jesen, a nešto kasnije i onaj o turističkim zajednicama

“Radna skupina za zakon o turističkom zemljištu odradila je prvi dvodnevni sastanak, a čine je predstavnici kampova, hotela, turističkih zajednica i drugi”, kazao je za Hinu ministar Kliman, dodajući da su u tu radnu grupu uključili “najširu moguću zainteresiranu javnost, uključujući i državu i jedinice lokalne uprave i samouprave, te mislimo da ćemo tako i ‘iznjedriti’ dobar zakon”.

Kako raniji prijedlozi tog zakona nisu ugledali ‘svjetlo dana’, ministar naglašava da se tom poslu ozbiljno ‘prionulo’, jer je to važno zakonsko pitanje i jer se očekuje veliki investicijski ciklus, pogotovo u kampovima koji već zaostaju za konkurencijom na Mediteranu.

Riječ je o Zakonu o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, koji je donesen u srpnju 2010. godine, no teško se ili nikako primjenjuje, s obzirom na odredbe koje nisu do kraja razrađene i zapravo su u praksi neprimjenjive. A tzv. turističko zemljište ‘zauzima’, po procjenama, oko sto milijuna kvadrata zemljišta, većinom na obali na nekim od najljepših hrvatskih lokacija.

Od tada turistički sektor neprestano traži izmjene tog ili i novi zakon, uz glavno obrazloženje da bez toga ne može planirati investicije na zemljištu oko hotelskih kuća, što je pogotovo teško vlasnicima kampova, koji za jaču investicijsku aktivnost i razvoj očekuje i izmjene postojećih ili i novi zakon o pomorskom dobru, koji je od prošle jeseni ‘na čekanju’ u Saboru.

ZAKON O TURISTIČKIM ZAJEDNICAMA NEŠTO KASNIJE
Iako osnovana, ministar Kliman kaže da radna grupa za zakon o turističkim zajednicama još ne radi, nego da će se “sastati u dogledno vrijeme”.

“Taj zakon je malo kompleksniji, a u jednu ruku vezan je i s mogućim preustrojem jedinica lokalne samouprave u RH. No, bez obzira na to, radit ćemo novi prijedlog zakona koji će obuhvaćati sadašnje stanje na terenu”, kaže Kliman, ističući kako Hrvatska turistička zajednica (HTZ) ‘vapi’ za tom promjenom jer zakon koji ju regulira, kao i cijeli sustav turističkih zajednica, je još iz 1990-ih.

“Od tada do danas trendovi u turizmu su se znatno promijenili, brže se izmjenjuju i traže brzo i kompetentnije donošenje odluka, a i ne bi trebalo sazivati za svaku odluku turističko vijeće turističke zajednice”, smatra Kliman, otkrivajući da će smjer u izradi prijedloga tog zakona biti destinacijski menadžment i brendiranje.

Pritom se neće koristiti prijedlog tog zakona iz mandata bivšeg ministra turizma jer je to, kako kaže Kliman, izazvalo dosta ‘bure’ na terenu, što po njemu znači da nešto treba drugačije napraviti. U paketu s tim idu i zakon o boravišnoj pristojbi te o turističkim članarinama turističkim zajednicama, na kojima će se paralelno raditi.

“Teško da će ti zakoni u saborsku proceduru ove jeseni, iako možda je i moguće ako se prijedlog radne skupine koja je jako kompetentna, ‘dopadne i izazove aplauze u Saboru”, kaže Kliman.

Neslužbeno se pak doznaje da ima ideja da se iznosi turističke članarina, nakon lanjskog smanjenja od 15 posto, dodatno smanje za par postotaka, što bi bilo na tragu Vladinih nastojanja za smanjenje parafiskalnih nameta, kao i novih ideja o iznosima boravišne pristojbe koja se također nije mijenjala godinama, pri čemu bi veću odgovornost imala lokalna uprava, a što se po zakonu mora riješiti do ljeta ove godine kada je rok za donošenje posebne uredbe vlade za tu pristojbu za iduću godinu. (HINA)

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci