Događaji

Izložba Rodina u Zagrebu

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 5. svibnja je otvorena velika izložba s preko 70 djela velikoga francuskog kipara
Augustea Rodina

Rodin slide

Projekt izložbe nastao je kao uzvratni posjet nakon što je u sklopu Hrvatskog tjedna kulture prije tri godine u Rodinovu muzeju u Parizu bila postavljena izložba djela Ivana Meštrovića.

Kako su Meštrović i Rodin bili bliski, izmjenjivali pisma i prijateljevali, izložba predstavlja i svojevrsni hommage ne samo njihovim djelima, već i prijateljstvu te utjecaju koji su imali na kiparstvo 20 stoljeća.

U Zagrebu će se tako moći vidjeti 70 djela koja daju presjek Rodinova razvoja, od Mislioca, Poljupca koji pokazuje jednu od najljepših ljubavnih priča o nesretnim ljubavnicima Paolu i Franceschi, te Vrata pakla za koja je sam Rodin tvrdio kako simboliziraju besmisao života i nemogućnost ispunjenja najdubljih strasti koje nije moguće kontrolirati.

Biti će izložena i Rodinova posveta jednome od najvećih francuskih književnika, Victoru Hugou. Radi se o skulpturi Meditacija – Unutarnji glas iz 1896., koja je bila draga Rodinu, no, njome je bio opsjednut i Ivan Meštrović koji je u svome pismu iz 1914. godine zamolio Rodina da mu istu pokloni, što se zbog početka prvoga Svjetskog rata i kasnije Rodinove smrti nikada nije ostvarilo.

Autori izložbenog projekta su Catherine Chevillot, ravnateljica Muzeja Rodin iz Pariza i Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića. U Zagrebu će izložba biti otvorena do 20. rujna, no osim u Zagreb, Rodinova djela stižu i u Split, gdje će se 8. svibnja u Galeriji Meštrović otvoriti opsegom manja, ali također značajna izložba ‘Rodinova Meditacija u Splitu’. www.umjetnicki-paviljon.hr

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci