Nekategorizirano

Ivanečki rudarski dani

U Ivancu se u subotu 5. prosinca održava manifestacija posvećena bogatoj rudarskoj tradiciji ovoga kraja s bogatim popratnim programom

Ivanečki rudarski dani

Ivanečki rudarski dani tradicionalna je manifestacija s ciljem njegovanja dugogodišnje rudarske tradicije u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

Pokrenuti još 2007. godine kako bi se ponudio novi turistički sadržaj, danas se Ivanečki rudarski dani održavaju u znak sjećanja na tradicionalni oblik društvenog i kulturnog života te s ciljem upoznavanja mladih s kulturno-povijesnom baštinom Ivančana.

– Ove godine između ostalog pripremamo jedinstvenu rudarsku prezentaciju na otvorenom. Želja nam je na upečatljiv način prikazati nekadašnji život rudara, zanimljivim i jedinstvenim rudarskim sadržajima, kaže Boris Jagetić Daraboš iz Turističke zajednice Ivanca.

Tako će nakon mimohoda i svečanog postrojavanja sastarim živućim rudarima iz Varaždinske županije biti održana smotra ispred gradske vijećnice, žene rudara donijeti će hranu u košarama, pripremljena je i izložbe rudarskih predmeta te zanimljiva prezentacija tradicijske hrane uz nezaobilaznu atraktivnu Ivanečku rudarsku četu te niz drugih zabavnih sadržaja.