Događaji

Govorite li kineski?

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji otvorena su dva programa za učenje kineskoga jezika i kulture a predavač je izvorna govornica prof. dr. sc. Haiyan Liu iz NR Kine

Govorite li kineski?

Prije nekoliko godina u njemačkome je gradu Trieru zabilježeno značajno povećanje broja kineskih turista, koji su u rodni grad Karla Marxa dolazili kako bi se poklonili ocu socijalističke misli. Bilo je to dovoljno da gradske vlasti i gospodarska komora pokrenu tečaj učenja kineskoga jezika za ugostitelje, hotelijere i trgovce kako bi naučili ne samo sporazumijevanjei, već i osnove kulture nacije koja bilježi najznačajniji trend porasta turističkih putovanja, i to ponajviše u zemlje Europe.

Na tome tragu i naši turistički djelatnici odnedavno imaju priliku za učenje kineskoga jezika, kroz dva programa otvorena ove jeseni na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Radi se Kineskom jeziku u turizmu za početnike, te Poslovnom komuniciranju na kineskom za početnike. Kako saznajemo razlozi pokretanja programa temelje se na Međudržavnom ugovoru o kulturnoj i prosvjetnoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine, te Sporazuma o suradnji na području obrazovanja, čiji su potpisnici Confucius institute Headquarters/ Hanban, China i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije i Grad Opatija.

– Još smo u siječnju na razini Grada Opatije pokrenuli dogovore vezano za realizaciju ovoga programa, koji će prije svega biti koristan turističkom sektoru, s obzirom da Opatija, kao i cijela Hrvatska bilježe značajan porast kineskih gostiju, navodi gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

Programi učenja kineskoga jezika su interdisciplinarni, pri čemu se kroz 60 sati nastave koja će se održati kroz 15 tjedana osim jezičnih znanja, usvajaju i znanja iz kulturno-povijesne baštine, običaja, baštine turističke destinacije. Po završetku programa polaznici će polagati pismeno-usmeni ispit, nakon kojega dobivaju odgovarajući certifikat a naznakom razine usvojenog znanja i ostvarenim ECTS bodovima (5 ECTS bodova).

– Naši programi pružaju polaznicima prije svega jedinstvenu mogućnost da upoznaju osnove jezika i kulture Kine, zemlje koja bilježi snažan razvoj i čiji utjecaj u svijetu iznimno raste. Hrvatsko gospodarstvo mora pojačati gospodarske veze s Kinom, te ovakav program edukacije zasigurno otvara mogućnost mladim ljudima za zapošljavanje i integriranje u poslovne procese. Kinesko emitivno tržište, tržište zemlje od 1,4 milijarde stanovnika otvara se kao nova turistička niša za hrvatski turizam – jedan od temeljnih odrednica našeg gospodarstva, naglasila je prof.dr.sc. Dora Smolčić Jurdana, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Po završetku programa svaki će polaznik tako moći razumjeti razumjeti osnovne izraze i fraze koji uključuju pitanja, pozdrave, ispriku, razumjeti kratke rečenice tipične za svakodnevnu komunikaciju, moći će čitati kratke dijaloge vezane uz svakodnevne situacije i sudjelovati u njima, i što je možda i najvažnije, usvojiti će osnovna kulturološka obilježja tipična za kinesku kulturu koja se susreću u svakodnevnom životu i interakciji. Nastavu će izvoditi prof. dr. sc. Haiyan Liu iz NR Kine, predmet se izvodi na kineskom jeziku, a jezik poučavanja je engleski, a programi su otvoreni za širu javnost, odnosno upisati se mogu svi zainteresirani. Programi su prilagođeni potrebama stručnjaka iz gospodarstva posebice stručnjaka iz turističko-ugostiteljske prakse.www.fthm.uniri.hr

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci