Događaji

Dani meda u Pazinu

U petak 26. i subotu 27. veljače u Pazinu se održava manifestacija namijenjena profesionalnim pčelarima, no i svima ostalima koji žele znati sve o kvalitetnom medu i njegovoj primjeni

Dani meda pazin

Prošlo je 11 godina otkako su pazinski pčelari na središnje mjesto u Spomen domu u Pazinu postavili staklenu košnicu i tako omogućili građanima da po prvi put gledaju uživo pčele bez straha da će ih ubosti. Međutim Dani meda ubrzo su prerasli u velik događaj koji okuplja mnogobrojne pčelare i posjetitelje, te turiste koji sve više posjećuju ovu manifestaciju i doma se vraćaju ne samo s par teglica zdravog istarskog meda, već i puni pozitivne energije kojom zrače pčelari.

U samo dva dana koliko traju Dani meda, okupi se i do 15 tisuća ljudi, a već tradicionalno, ova se manifestacija održava posljednjeg petka i subote u veljači u prostoru nove sportske dvorane u Pazinu. Željko Ravnić, dopredsjednik Udruge pčelara “Lipa” Pazin koja je glavni organizator manifestacije rekao je kako je ona poprimila i veliki turistički potencijal jer je, tvrdi, jedna od najboljih izložbi meda u Hrvatskoj.

– Mi smo prvi u Hrvatskoj pokrenuli kušaonu meda i to prije tri godine. Posjetitelje educiramo o vrstama meda i kako prepoznati koji je koji. Imamo organizirano i ocjenjivanje meda te edukacije pčelara i građanstva o pčelama i pčelarstvu. Posjetitelji kod nas na izložbi mogu degustirati razne vrste meda od kadulje, bagrema, kestena, lipe, cvjetnog, zapravo sve vrste koje imamo na našem teritoriju, rekao je Ravnić. Posjetitelji će osim meda imati priliku kušati i razne proizvode na bazi meda. Najomiljeniji mnogima zasigurno su popularni medenjaci, a tu su i ostali kolači s medom, te će se moći probati i pčelinji prah, vosak, propolis, te kušati medno vino i medicu. Ulaz je besplatan kao i degustacije, a prodavat će se i propolis po znatno pristupačnijim cijenama, a program možete pogledati ovdje. (M.P.Š)

Tagovi: , , ,

Povezani članci