Događaji

Balinjerada u Opatiji

Za svaki se Karneval u Opatiji održava potpuno drugačija manifestacija, luda i otkačena utrka vozila na kugličnim ležajevima – balinjerama

Balinjerada 2015

 

Kako ove godine karnevalske ludorije traju kratko, već ovoga vikenda, točnije u nedjelju 31. siječnja započinje opatijska Balinjerada.

Uzbudljivo natjecanje vozila na „balinjerama“ ili kugličnim ležajevima koja velikim brzinama, uz skandiranje tisuća okupljenih ljudi, jure u spustu niz glavnu ulicu, već više od trideset godina jedinstvena je opatijska karnevalska atrakcija.

Mjesecima prije pripremaju se “projekti” i izrađuju vozila, kako bi bila brža, bolja, atraktivnija. Nastupa se u četiri kategorije –  monopatini, karići unjuli, karići dvojki i merikanska vozila, a nakon utrke trasom će se spustiti i karnevalske grupe.

Središtem Opatije do kupališta Slatina tako će projuriti više od 400-tinjak sudionika, od onih koji se spuštaju sami, pa do cijelih obitelji. Naći će se tu najrazličitije maske, od vještica, vitezova, vraga i anđela, klaunova te maski koje će neizbježno biti ogledalo društva, suptilna kritika trenutne lokalne i državne situacije, i svega onoga što nas je u prethodnoj godini pratilo. www.visitopatija.com

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci