Događaji

Aukcija hotelske opreme

Jedan od najprestižnijih svjetskih hotela na aukciju je stavio svaki djelić svoje opreme i tako omogućio svima da postani vlasnici povijesnih sitnica

Hotel de Paris Monte Carlo

Početkom listopada prošle godine svoja je vrata zatvorio jedan od najpoznatijih svjetskih hotela, Hotel de Paris. Smješten u samome centru impresivnog Monte Carla, ne samo da je bio kulisa ili jedan od glavnih likova brojnih filmova. Jedan od najljepših primjera secesijske arhitekture izgrađen još davne 1864. godine ugostio je slavne glumce poput Charlieja Chaplina ili Carya Granta, umjetnika Salvadora Dalija, političara Winstona Churchilla. O kakvome se rangu hotela radi, dovoljno govori činjenica da je upravo ovdje monegaška kneginja Grace Kelly proslavila svoju 20.-tu godišnjicu braka s princom Ranierom, a jedan od najslavnijih dizajnera današnjica Carl Lagerfeld potpisuje dizajn uniformi za osoblje. U hotelskome restoranu kuhao je jedan od najslavnijih kuhara današnjice Alain Ducasse, koji mu je priskrbio i treću Michelinovu zvjezdicu učinivši ga time prvim restoranom koji je dio hotela, a nosi ovu najveću oznaku kvalitete, luksuza i prestiža.

OPREMA NA AUKCIJI
No sve ima neko svoje vrijeme trajanja, pa je u skladu s novim turističkih zahtjevima i novim trendovima došlo vrijeme da ovaj simbol turističkoga Monte Carla nakon gotovo 150 godina krene u temeljitu obnovu i rekonstrukciju. Uprava hotela odlučila je samo zatvaranje pretvoriti u događaj o kojem će pričati cijela hotelska industrija i štovatelji vrhunskih užitaka. Zatvaranje su prepustili jednoj od najeminentnijih aukcijskih kuća Artcurial koja je svu opremu, od hotelskih plahti od najfinijih materijala, lampi iz casina pa sve do hotelskih soba s namještajem odlučila ponuditi na dražbi.

Otvoreni dio dražbe započeo je 21. siječnja ove godine s izložbom koja je trajala četiri dana i na kojoj su posjetitelji mogli vidjeti više od 4.000 predmeta koji će biti na prodaji. Nakon izložbe sama aukcija trajala je slijedećih šest dana tijekom kojih nije prodano samo 13 predmeta, a za prodanih 3.429 predmeta prikupljeno je više od 3 milijuna eura.

Bilo je tu zanimljivih sitnica. Od iranskog tepiha koji je krasio lobby, preko klupice kraj kreveta koja je krasila Churchillov apartman, pa sve do stolova i stolica znamenitog restorana Luis XV. Veliki broj svijećnjaka i rasvjetnih elemenata, kao i samog namještaja prodavan je većinom po cijenama nešto većim od početnih aukcijskih.

U cijelom šestodnevnom procesu prodaje, posebno se iščekivala aukcija porculanskih vaza koja je postizala cijenu i dvadesetak puta veću od početne kao i aukcija Art Deco porculana za jelo njemačke tvrtke Bauscher koja je posebno rađena za znameniti restoran Hotela de Paris. Upravo su na tome porculanu služena najveća svjetska imena prigodom najznačajnijih proslava, i upravo je taj porculan korišten i za samo vjenčanje Princa Rainera III i glumice Grace Kelly 1956. godine.

Iako većina predmeta na aukciji ima posebnu vrijednost jer je pripadala jednome od najznačajnijih hotela na svijetu, posebnost je što su navedene vaze, kao i Bauscher set tanjura, rađeni samo za ovaj hotel i jedan su od rijetkih predmeta čiji proizvođač i danas postoji ali je te predmete nemoguće dobiti ukoliko niste hotelijer. Tijekom godina neki od gostiju oduševljeni kvalitetom i dizajnom tražili su od Bauschera da posebno izradi porculan za kućnu upotrebu, no to je uvijek odbijano. Pravilo je bilo jednostavno, možete dobiti porculan od Bauschera kakav želite, ali samo ako posjedujete hotel ili restoran visoke kategorije.

Za neke je aukcija predmeta Hotel de Paris bili životna prilika koju nisu propustili da bi se domogli jednoga od najvrijednijih 12-djelnih porculanskih setova tanjura Art Deco by Bauscher Weiden na kojem su objedovali prinčevi i svjetska krema.

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci