Novosti

Andrej Barbieri predstavlja Hrvatsku

S ciljem očuvanja gastronomske tradicije Mediterana kongres okuplja 24 kuhara iz 12 zemalja, a Barbieri Hrvatsku predstavlja Maneštrom od leće

V20 Andrej Barbieri Manestra 9-2014-44

Andrej Barbieri, chef uglednog hotela, restorana i bara Bevanda, predstavljat će Opatiju i Hrvatsku na Kongresu mediteranske kuhinje koji će se od 13. do 15. listopada održati u Napulju. Događanje će okupiti 12 kuhara iz jednako toliko zemalja Mediterana te 12 talijanskih kuhara kako bi promovirali zajednički cilj – očuvanje i promociju mediteranske gastronomske tradicije i namirnica. Kongres je projekt tvrtke By Tourist, izdavača časopisa 30Nodi i Gusto Mediterraneo, specijaliziranih za pomorski turizam i gastronomiju.

Barbieri će za ovu priliku pripremiti Maneštru od leće, s hobotnicom, guščjom jetrom, crnim tartufom i mesom svinje u tri izvedbe (Istarski pršut, Slavonski kulen i krvavice). On će u jednom jelu obuhvatiti autohtone namirnice nekoliko hrvatskih regija, promovirajući na taj način njihovo značenje u očuvanju lokalnih tradicija i običaja.

-U ovom jelu – koje svoje korijene nalazi u juhi od leće, starinskom obroku rimskih legionara – spajam sastojke hrvatske gastronomske izvrsnosti. Kontinentalni Slavonski kulen i krvavice, Istarski pršut i tartuf te zagorska guščja jetra susreću se s najboljim morskim plodovima i maslinovim uljem Primorja, pojasnio je Barbieri. Ovim jelom on će predstaviti i filozofiju koju zastupa u Bevandi, vlastitu interpretaciju klasičnih jela temeljenih na svježim namirnicama kontinenta i mora.

Barbierijev nastup na Kongresu podržava Turistička zajednica grada Opatije. Gastronomska ponuda Opatije jedna je od vodećih u Hrvatskoj pa ne čudi izbor čuvenog opatijskog chefa Andrea Barbierija da predstavlja Hrvatsku. Kuhinja chefa Barbierija jedna je od perjanica opatijske tradicije koja je uvijek znala spojiti svjetske trendove i vlastito nasljeđe. Uvjereni smo da će njegov nastup u Napulju ne samo rezultirati unosom svježih ideja u opatijsku gastro priču, nego u najboljem svjetlu prikazati Hrvatsku kao jednu od najuzbudljivijih europskih gastro destinacija, izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Opatija, Suzi Petričić.

Kongres će se inače održati na neuobičajenoj lokaciji – brodu Tirrenia usidrenom u napuljskoj luci. Kuhari će svoja jela pripremati u ugostiteljskoj školi Dolce&Salati di Maddaloni u zaleđu ovog talijanskog grada.

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci