Događaji

Alka – ples slobode

U subotu 18. kolovoza u Sinju se održava atraktivan plesni performans na južnim zidinama starog grada, a scenski nastup i koregrafija referirat će se na važnost ovog povijesnog lokaliteta i kulturne baštine Sinja, što ples slobode čini jedinstvenom manifestacijom na našim prostorima

AlkaPles

Tvrđava Stari grad Sinj živi u sjećanju stanovnika Cetinskog kraja kao mjesto mitske pobjede nad višestruko nadmoćnim turskim neprijateljem. U čast slavne bitke i danas se, tri stoljeća poslije, u Sinju održava viteška igra Alka. U zagovor Gospi, koja se sva u bijelom, hodajući po zidinama Starog Grada, ukazala neprijatelju i nagnala Osmanlije u bijeg, slavi se blagdan Velike Gospe kada na tisuće i tisuće ljudi hodočasti u Sinj i predaje se molitvi Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Stoga zidine Grada predstavljaju važno mjesto kolektivnog identiteta Cetinskog kraja, u kojima je utkana slavna prošlost i koje i danas budno bdiju nad svojom varoši. Projekt obnove zidina Starog Grada otvorio je vrata gradu Sinju za priključenje udruzi European Walled Towns koja podupire i skrbi o zajedničkim interesima utvrđenih gradova diljem Europe.

Povodom dovršetka obnove zidina, umjetnica Marija Šćekić i plesna grupa Histeria NOVA izvest će na južnim zidinama cjelovečernju predstavu vertikalnog plesa. Vertikalni ples predstavlja vrlo uzbudljivo i efektnu formu suvremenog plesa koja se odvija u zraku uz potporu penjačkog užeta. U pozadini izvedbe kao vizualna kulisa koristit će se 3D mapping projekcija na arhitekturi Staroga Grada. 3D video mapping nova je i uzbudljiva tehnika projiciranja, koja gotovo bilo koju površinu može pretvoriti u dinamični video zid. Omogućava zgradama da se miču, dišu, mijenjaju oblik pa čak i komuniciraju.

Sam scenski nastup i koreografija referirat će se na važnost povijesnog lokaliteta i kulturne baštine grada Sinja, a spoj suvremnosti umjetničkog pokreta i stoljetne tradicije lokaliteta ponudit će publici spektakularan doživljaj.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj publikacije materijala isključiva je odgovornost grada Sinja

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci